Soome endine välisminister sai pankrotipesast juubeliraha

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilkka Kanerva.
Ilkka Kanerva. Foto: AFP / Scanpix.

Soome meedia andmetel on paari aasta eest sms-skandaali tõttu riigi välisministri ametist lahkunud Ilkka Kanerva sattunud korruptsioonikahtluste keskele seoses oma juubelipidustustega, milleks andis talle raha ka hiljem pankrotti läinud ettevõtegrupp.


Helsingi politsei kuulas sel nädalal parlamenti kuuluva Kanerva üle seoses pankrotimenetlusega, mis on algatatud Nova Groupi likvideerimiseks, kirjutas

Turun Sanomat

.

Nova Groupi vastutavaid isikuid kahtlustatakse raamatupidamispettuses. Sama firma andis üle-eelmise aasta alguses aga kokku 17 000 eurot välismister Kanerva juubeliõhtusöökide korraldamiseks. Kanerva sõnul sai firma vastu Turus korraldatud piduliku seminari pileteid.

Eksminister tunnistas, et politsei kuulas teda nüüd üle eeluurimise käigus kahtlustatavana. Poliitik lisas, et kahtlustuse nimetus jäi talle mingil määral ebaselgeks, kuid tema arvates võib seda rahvakeeli kirjeldada kui altkäemaksu võtmist.

«Ma võtan seda mõistagi äärmiselt tõsiselt. See ei ole kunagi kerge menetlus,» märkis Kanerva ajalehele. Parlamendisaadiku toetusgrupp on tagastanud pankrotipesale praeguseks juba 13 000 eurot.

Eksminister lükkas samas tagasi spekulatsioonid, et juubelipeo rahastamisega oleks kuidagi üritatud mõjutada tema suhtumist Nova Groupi tegevusse. Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäe juhitud rühm toetas sadade tuhandete eurodega ka 2007. aasta parlamendivalimiste kandidaate.

Soomes ei ole parteide rahastamine kuidagi seadusevastane, kui see ei ületa annetava ettevõtte majanduslikku suutlikkust. Nova Group aga läks hiljem pankrotti, mistõttu peab politsei võimalikuks, et firma jagas raha laiali liiga lahkelt ja oma võlausaldajate kahjuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles