Berlusconi ja tema liitlased võidutsesid kohalikel valimistel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi valimisjaoskonnas.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi valimisjaoskonnas. Foto: Reuters/ScanPix

Vaatamata kodumaisele ja rahvusvahelisele kriitikale Itaalia skandaalse peaministri Silvio Berlusconi suunas, võitis riigi kohalikud valimised just viimase juhitav paremtsentristlik koalitsioon.


Opositsioonierakondade ja mitme Euroopa Liidu liikmesriigi kriitikat trotsiva peaministri juhitav rahvuslik-konservatiivne erakond Vabaduse Inimesed ja nende koalitsioonipartnerid äärmusparempoolsest Põhja Liigast võitsid kohalikud valimised 13 maakonnast kuues, teatas Itaalia siseministeerium AFP vahendusel. 

Itaalia Teise maailmasõja järgse 62. peaministri parembloki edu tugines eelkõige Põhja Liigale, kelle poliitika, mille üheks märksõnaks on vastandumine immigrantidele, on rahva enda poole võitnud.

2005. aasta kohalikel valimistel võidutsenud vasaktsentristid kaotasid positsioone ja pidid loovutama võimu neljas omavalitsuses paremblokile.

End Itaalia poliitika Jeesus Kristuseks nimetanud Berlusconi erakonnakaaslased ja nende liitlased tulid võimule riigi lõunaosas asuvates Calabria ja Campania maakonnas, kuid ka Milani ümbritsevas Lombardias ning Venetos.

Esialgsetel andmetel kogus Põhja Liiga 12,7 ja Berlusconi Vabaduse Inimesed 26,7 protsenti valijate häältest. Peaministri erakonna toetus on võrreldes 2005. aasta kohalike valimistega langenud ligi kuus protsenti.

Itaalia valitsusjuht naudib aga vaatamata sellele  suurt populaarsust ja tema positsioone pole nõrgendanud ka riigi raske majandusolukord, hiiglaslik välisvõlg, inflatsioon ja madal konkurentsivõime, korruptsioon ning liiga suur, saamatu ja kallis avalik sektor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles