Varssavis toimub referendum linnapea tagandamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: SCANPIX

Varssavis toimub täna referendum linnapea Hanna Gronkiewicz-Waltzi tagandamiseks, peaminister Donald Tuski aina ebapopulaarsemaks muutuva valitsuse jaoks on tegemist olulise lakmustestiga.

Valimisjaoskonnad avati hommikul kell 07.00 (Eesti aja järgi 08.00), vahendas Poola Raadio.

Alates 2006. aastast Varssavi linnapea kohal olev Gronkiewicz-Waltz on Tuski Kodanikeplatvormi (PO) aseesimees. Hiljutised arvamusküsitlused näitavad, et ülemaaliselt on PO jäämas alla ekspeaminister Jarosław Kaczyński parempoolsele populistlikule opositsioonile.

Aasta enne kohalikke valimisi toimuva referendumi algatas opositsioon, kogudes suve jooksul piisavalt toetusallkirju. Tulemuste kehtivuseks peab rahvahääletuse osalusaktiivsus olema vähemalt 29 protsenti ehk kolm viiendiku valijatest, kes käisid hääletamas kolm aastat tagasi.

Kaczyński Seaduse ja Õigluse Partei (PiS) kutsus valijaid «täitma oma kodanikukohust».

Neljapäeval avaldatud küsitluse kohaselt kavatseb 32 protsenti valijaist referendumil osaleda, 74 protsenti soovib linnapea lahkumist.

Endist Poola Keskpanga presidenti Gronkiewicz-Waltzi süüdistatakse pealinna taristu kehvas haldamises ja linnavalitsuse «ülbuses».

Valimisjaoskonnad suletakse kell 21.00 (Eesti aja järgi 22.00).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles