USA tüli Türgiga laheneb

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan presikonverentsil.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan presikonverentsil. Foto: SCANPIX

Türgi teatas oma suursaadiku naasmisest Ameerika Ühendriikidesse juba järgmisel nädalal, mis annab märku pingete lõdvenemisest kahe maa vahel pärast erimeelsusi selle üle, kuidas suhtuda armeenlaste massitapmisse Osmani impeeriumi aladel Esimese maailmasõja ajal.


USA pealinnas Washingtonis toimuval tuumatippkohtumisel poolteise nädala pärast osalev Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan kiitis «positiivseid arenguid» kuu aega vana tüli lahendamisel, vahendas AFP.

Ta kinnitas, et enne ise teele asumist saadab ta järgmisel nädalal Ühendriikidesse suursaadiku, kes kutsuti koju konsultatsioonidele märtsi alguses - vahetult pärast seda, kui USA Kongressi esindajatekoja välisasjade komisjon oli heaks kiitnud resolutsiooni, milles nimetati armeenlaste tapmist Osmani impeeriumi aladel Esimese maailmasõja ajal genotsiidiks.

Komisjon võttis sellise otsuse vastu president Obama administratsiooni keelitusi eirates. Türgi on ameeriklastele NATO liitlasena väga oluline toetuspunkt Lähis-Idas ning islamimaailmas laiemalt. Ankara nõudis kohe, et valitsus ei laseks resolutsioonil jõuda esindajatekoha üldhääletusele.

USA välisminister Hillary Clinton ja tema Türgi ametivend Ahmet Davutoğlu arutasid seda teemat eelmisel nädalal toimunud telefonikõnes. «Pärast seda on toimunud positiivsed arengud,» kinnitas Erdoğan täna. «Ma loodan, et need positiivsed arengud jätkuvad ka aprillis.»

Erdoğan vihjas sellega ilmselt armeenlaste tapmise mälestuspäevale 24. aprillil, kui Washington traditsiooniliselt mõistab mineviku massimõrva hukka, kuid hoidub selle nimetamisest etniliseks puhastuseks, hoolimata USAs elavate armeenlaste survest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles