Auschwitzi sildivargad kadusid jäljetult

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaagri värava kohal rippuv kuulus silt leiti küll kolmeks lõigatuna.
Auschwitzi koonduslaagri värava kohal rippuv kuulus silt leiti küll kolmeks lõigatuna. Foto: Reuters / Scanpix

Endise Auschwitzi koonduslaagri sissepääsu juurest kurikuulsa «Arbeit macht frei» (eesti keeles Töö teeb vabaks) sildi varastamise eest süüdi mõistetud kolm poolakat ei ilmunud oma karistust kandma.


Mullu detsembris aset leidnud varguse eest kahe ja poole aasta pikkuse vabadusekaotuse saanud vennad Radosław M. ja Łukasz M ning varastatud sildi transportimise eest pooleteiseks aastaks vangi mõistetud Paweł S. saatus on tänaseni teadmata ning Krakówi ringkonnakohus võib nende tabamiseks välja anda uue vahistamiskäsu, vahendas thenews.pl.

Kõik kolm tunnistasid end süüdi, kuid palusid kohtul end kuni vanglakaristuse kandmiseni mitte vahi alla jätta. Põhjusena tõid mehed välja vajaduse kanda hoolt ema eest, eelseisva abiellumise ning tulevase lapse sünni. Kohus leidiski, et mehed võivad vanglakaristuse algust oma kodudes oodata.

Kinni on selle skandaalse varguse tõttu peetud veel kaks poolakat: väidetavalt vargad palganud Andrzej S. ning tema ja arvatavalt varguse tellinud rootslase Anders Högstromi vahel sidet pidanud Marcin A., kes mõlemad viibivad vahi all. Ka kuulavad Poola uurijad üle neonatslike vaadetega tuntuks saanud rootslast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles