Eesti toetab tuumajulgeoleku monitooringu edendamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaplahvatus. Pilt on illustreeriv.
Tuumaplahvatus. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet ütles tuumarelva leviku tõkestamise ülevaatekonverentsil New Yorgis, et tuumarelvastuse piiramine peab toimuma paralleelselt kindlustavate


meetmete kujundamisega, et oleks tagatud läbipaistvus ja kindlus ka tsiviilotstarbeks kasutatava tuumamaterjali osas.

Esinedes ÜRO peakorteris märkis Paet, et tuumarelvastuse piiramise ülevaatekonverents toimub kontekstis, kus maailmas on näha positiivseid arenguid relvastuskontrolli osas, kuid sellegi poolest ei tohi unustada, et tuumarelvastuse leviku piiramise lepinguga (NPT) ei ole ühinenud kaugeltki kõik riigid, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Ameerika Ühendriikide ja Venemaa vahel uuendatud strateegilise ründerelvastuse piiramise leping on relvastuskontrollis oluline teetähis, mis viib sammukese lähemale turvalisema maailma poole,» sõnas Paet.

«Siiski peame olema realistid. Seega toetab Eesti igati edasist tuumajulgeoleku ja vastava monitooringu edendamist. Vajalik on tõhus seire nii tuumakatsetuste kui tsiviilotstarbelise tuumaenergia kasutamise osas,» ütles Eesti välisminister.

Paet toonitas, et tulevikku vaadates on tsiviilotstarbelisel tuumaenergial kõrge potentsiaal.

«Kiirelt kasvavat tsiviilotstarbelist tuumakütuse kasutamist energeetikas saab keskkonnakaitselisest aspektist igati toetada,» ütles Paet. «Energiajulgeolek ja kliimamuutustega võitlemine on jätkuvalt oluline siht. Et aga tagada tuumaenergia kasutamine vaid rahuotstarbeliselt, toetab Eesti madala rikastusastmega uraani osas energiapanga loomist Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri IAEA kontrolli all,» sõnas ta.

Käesoleval nädalal alanud tuumarelva leviku tõkestamise ülevaatekonverents New Yorgis keskendub tuumakatsetuste piiramise põhiküsimustele, käsitledes
tuumarelvastuse piiramise praktilisi meetmeid, tuumajulgeoleku kindlustamist, rahuotstarbelise tuumaenergeetika arendamist ning julgeoleku arendamist, sealhulgas tuumaenergeetika ja -desarmeerimise alase hariduse arendamist maailmas. 

Välisminister Paet kohtub tuumarelva leviku tõkestamise ülevaatekonverentsi raames New Yorgis ka Üldise Tuumakatsetuste Keelustamise Lepingu Organisatsiooni (CTBTO) täitevsekretäri Tibor Tothiga. Reedel kohtub Paet Washingtonis Maailmapanga juhi Robert Zoellickiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles