Pettuses süüdistatud Vene diplomaadid naasid kodumaale

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaatkond Washingtonis.
Venemaa suursaatkond Washingtonis. Foto: SCANPIX

Need 11 Vene diplomaati, keda Ameerika Ühendriigid süüdistasid kelmuses, naasevad koos abikaasadega varsti kodumaale, kirjutab tänane Kommersant.

Diplomaatiliste ringkondadega seotud anonüümseks jääda soovinud allikas rääkis, et seoses Vene diplomaatidega pole ameeriklased mingeid kahtlustusi esile toonud. Asjaolu, et saatkondade vahel pole vastatavaid konsultatsioone läbi viidud, nimetas allikas provokatsiooniks.

Kodumaale naasmine puudutab Venemaa Washingtoni saatkonna töötajat, viit ÜRO juures töötavat ametnikku ja nende abikaasat. Ülejäänud 38 sama looga seotud venelast on juba riigist lahkunud.

New Yorgi lõunaringkonna prokurör Preet Bharara, kes esitas nende vastu süüdistuse, ei välistanud juba varem võimalust, et nad saadetakse kodumaale. Ta kinnitas, et neid inimesi ei võeta vahi alla nende diplomaatilise staatuse tõttu.

USA ametivõimud esitasid süüdistuse kelmuses 25 Vene diplomaadile ja nende abikaasadele, keda on kokku 24. See sai teatavaks 5. detsembril. Uurijate väitel said süüdistatavad tervisekindlustuse programmist Medicaid, mis on mõeldud vaestele inimestele, materiaalset abi. Oletuste järgi said nad aastatel 2004-2013 pettuse teel 500 000 dollarit.

Samas esitasid diplomaadid ametivõimudele võltsitud palgatõendeid, näidates oma perekondade sissetulekuid tegelikkusest oluliselt väiksematena.

Vene välisministeerium lükkas diplomaatidele esitatud süüdistuse tagasi ja kinnitas, et USA võimud rikkusid rahvusvahelisi seadusi, mis puudutavad diplomaatilist puutumatust.

Välisministri asetäitja Sergei Rjabkov ütles, et ta ei mõista, miks esitati süüdistus avalikult ja mitte diplomaatiliste kanalite kaudu.

Riigiprokuröri Preet Bharara nimi oli varem lisatud ameeriklaste musta nimekirja, milles olevad inimesed on Vene välisministeeriumi arvates rikkunud Vene kodanike õigusi. Vastav dokument avalikustati tänavu aprillis ja seda vastuseks USA nn Magnitski nimekirjale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles