Bin Ladeni väimees mõisteti süüdi terrorismis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Sulaiman Abu Ghaithi protsessilt.
Kohtujoonistus Sulaiman Abu Ghaithi protsessilt. Foto: SCANPIX

Sulaiman Abu Ghaith – kõrgeim Osama bin Ladeni nõunik ja väimees, kelle üle on õigust mõistnud tsiviilkohus – mõisteti täna süüdi ameeriklaste tapmise kavandamiseks ja terroristidele materiaalse toe pakkumises.


48-aastane Kuveidis sündinud Abu Ghaith on tuntud kui tuline oraator. Pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid on ta lindistanud kirglikke kõnesid bin Ladenile, milles kiitis rünnakuid ja lubas, et need saavad jätku.

Möödunud nädalal astus ta üllatuslikult ka tunnistajapinki ning pakkus elavat kirjeldust sellest, kuidas bin Laden ta rünnakuööl enda juurde Afganistani koopasse kohtuma kutsus.

Abu Ghaith, kes on abielus bin Ladeni tütre Fatimaga, tabati mullu Jordaanias ja toodi terrorismis süüdistatuna USAsse.

Tema advokaadi Stanley L. Coheni väitel polnud Abu Ghaith Al Qaeda võrgustikus olulist rolli. Cohen ütles oma lõpusõnavõtus, et Abu Ghaith polnud alati terrorivõrgustiku kõneisik, vaid pigem imaam.

«Te nägite teoloogi videoid,» väitis Cohen. «Need sõnad ja mõisted võisid teid solvata. Nad võisid teis jälestust tekitada. Aga te peate otsustama konteksti alusel.»

Prokurör aga meenutas, et Abu Ghaith oli bin Ladenile väga lähedane ajal, kui viimane oli planeedi tagaotsituim mees. Muuseas näitas süüdistaja videokaadreid sellest, kuidas Abu Ghaith 2001. aasta 12. septembril Bin Ladeni ja Al Qaeda praeguse liidri Ayman Al-Zawahriga koos istus.

«Sulaiman Abu Ghaith istus sõna otseses mõttes Osama bin Ladeni paremal käel,» märkis prokurör John P. Cronan oma lõpusõnavõtus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles