Usbekistan sulges surmahirmus rahvuskaaslastele piiri

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbekid piirialal.
Usbekid piirialal. Foto: SCANPIX

Oma kodu hüljanud ja Kõrgõzstanist naaberriiki põgenevatel kümnetel tuhandetel usbekkidel tuli tagasi pöörduda, kuna Usbekistan otsustas sulgeda piiri.

AFP teatel õnnestus kuni 100 000 Kõrgõzstanis elaval usbekil pageda Usbekistani, kuid ÜRO allikate ja Punase Risti teatel on humanitaarolukord Usbekistanis suure põgenikevoo pärast järsult halvenemas.

«Me saime Usbeki võimudelt infot, et Usbekistani poolele on pagenud 75 000 põgenikku, kuid see number tõuseb ja võib peagi ületada 100 000 inimese piiri,» kommenteeris ÜRO erisaadik Miroslav Jenca Reutersile.

Viiendat päeva vältavates rahutustes on hukkunud ametlikel andmetel 170 inimest ja saanud viga veel 1800, kuid pealtnägijate sõnul võib ohvreid olla märksa rohkem. Kümned tuhanded inimesed on oma kodudest vägivalla tõttu lahkunud.

Usbekid moodustavad Kõrgõzstani 5,5 miljonist elanikust umbes 15 protsenti. Lisaks usbekkidele elab selles vaeses Kesk-Aasia riigis veel hulgaliselt Aasia riikide kodanikke. Näiteks Hiina, India, Pakistan ja Lõuna-Korea on organiseerinud seal elavate kaasmaalaste evakueerimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles