Hiina kutsus spionaažisüüdistuste asjus välja USA suursaadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Chuck Hagel ja Ühendriikide suursaadik Hiinas Max Baucus (vasakult teine).
USA kaitseminister Chuck Hagel ja Ühendriikide suursaadik Hiinas Max Baucus (vasakult teine). Foto: SCANPIX

Hiina kutsus USA küberspionaažisüüdistuste asjus välja Ühendriikide suursaadiku Pekingis, edastas Hiina riigimeedia teisipäeval.

Hiina abivälisminister Zheng Zeguang esitas protesti suursaadik Max Baucusele esmaspäeva hilisõhtul, vahendas uudisteagentuur Xinhua Hiina välisministeeriumi.

USA föderaalkohtu vandemeeste kogu esitas esmapäeval viiele Hiina rahvavabastusarmee sõjaväelasele süüdistuse Hiina riigifirmade hüvanguks Ühendriikide arvutitesse häkkimises, mille tulemusel läksid kaotsi töökohad USA terase-, päikeseenergia- ja muudes tööstusharudes, ütlesid Ühendriikide ametiisikud.

Tegemist on esimese korraga, mil Washington on esitanud valitsusametnikele süüdistuse majandusspionaažis.

Hiina välisministeerium nimetas USA süüdistusi absurdseks ja peatas kahepoolse kübertöögrupi tegevuse, millest oli aprillis Pekingi külastades teatanud Ühendriikide välisminister John Kerry. Hiina ametiisikud süüdistasid USA-d samuti Hiina arvutivõrkude ründamises.

Wang Dong, Sun Kailiang, Wen Xinyu, Huang Zhenyu ja Gu Chunhui said süüdistuse 31 süüdistuspunktis, millest igaühe eest on karistusena ette nähtud kuni 15 aasta pikkune vangistus.

Süüdistajate sõnul kuuluvad viis meest Hiina rahvavabastusarmee üksusesse 61398. Julgeolekufirma Mandianti teatel koondab üksus tuhandeid töötajaid, kes tegutsevad Shanghai äärelinnas 12-korruselises majas.

Ühendriikide justiitsminister Eric Holder kutsus Hiinat viit meest välja andma, et Pittsburghi kohus saaks nende üle õigust mõista. Holder lisas, et USA kasutab Peking keeldumise korral "kasutab oma käsutuses olevaid vahendeid".

President Barack Obama administratsioon ei «kavatse sallida ühegi riigi ebaseaduslikku tegevust, mis on suunatud USA ettevõtete saboteerimisele ning õiglase konkurentsi kahjustamisele», lausus justiitsminister.

Ta lisas, et käesolev juhtum peaks olema äratuseks Ühendriikide ähvardava küberohu tõsidusest.

Süüdistuste esitamine tähistab eskalatsiooni maailma kahe suurima majanduse häkkimistülis, millest on saanud kahepoolsete suhete tõsine komistuskivi.

Hiina mõistis rahvaarmee teenistujatele esitatud süüdistused hukka. "Fabritseeritud faktidel põhinev süüdistus rikub rängalt rahvusvaheliste suhete aluspõhimõtteid ning õõnestab Hiina ja USA koostööd ning vastastikust usaldust," ütles oma avalduses välisministeeriumi pressiesindaja Qin Gang.

USA on süüdistanud Hiinat valitsuse toetusel toimuvas hiiglaslikus küberspionaažis ning Ühendriikide firmade ärisaladuste varastamises.

Pärast uuringut, mille kohaselt kübervargused lähevad Ühendriikidele aastas maksma miljardeid dollareid, tõstatas USA president Barack Obama küsimuse otsesuhtluses Pekingiga. Hiina omakorda on süüdistanud Washingtoni ulatusliku jälgimistegevuse ilmsikstuleku valguses silmakirjalikkuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles