Lõunanaabrid valivad oma saadikuid europarlamenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised Lätis.
Europarlamendi valimised Lätis. Foto: TVNET

Lätis, Slovakkias, Tšehhis ja Maltal peetakse täna Euroopa Parlamendi valimisi, kus on oodata euroskeptikute jõulist esiletõusu.

Tšehhid saavad valida teist päeva, nendega ühinesid täna Slovakkia, Läti ja Malta. Suuremas osas Euroopa Liidu riikidest peetakse valimised homme.

Olukord, kus üle ELi on tööta 26 miljonit inimest, on vesi euroskeptikute, paremäärmuslaste ja immigratsioonivastaste veskile. Nende osakaal europarlamendis tõenäoliselt kasvab.

Britid ja hollandlased käisid valimas juba neljapäeval, aga tulemused tehakse teatavaks alles pühapäeva hilisõhtul, kui ka kõigis teistes liikmesriikides on jaoskonnad suletud.

Suurbritannias samal ajal läbi viidud kohalikud valimised näitavad euro- ja immigratsioonivastase Iseseisvuspartei (UKIP) tugevat tõusu. EList väljaastumist jutlustava erakonna juht Nigel Farage kuulutas, et neist kujunevad tõsised tegijad ka europarlamendivalimistel.

Viimaste arvamusküsitluste põhjal võivad paremäärmuslased saada uues europarlamendis ligi 100 kohta, mis kolmekordistaks nende esindatust 715-kohalises kogus. Valimisedu tõotab neid saata lisaks Suurbritanniale ka Prantsusmaal ja Itaalias.

Esialgu ei ole veel miski kindel, sest Hollandi euroskeptiku ja ägeda islamivastase populisti Geert Wildersi erakond põrus neljapäevastel valimistel. Tema Vabaduspartei sai vaid 12,2 protsenti häältest, mis on selge langus 2009. aasta 17 protsendiga võrreldes.

Prantsusmaal lubavad ennustused populistlikule Rahvusrindele pühapäeval mäekõrgust võitu 23,5 protsendiga häältest.

Euroopa Parlamendi valimistel on hääleõigus ligikaudu 400 miljonil eurooplasel 28 liikmesriigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles