Euroopa Parlamendi valimistel on oodata euroskeptikute esiletõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Slovakkias Trencinis.
Valimisjaoskond Slovakkias Trencinis. Foto: SCANPIX

Kahekümne ühes Euroopa Liidu liikmesriigis, sealhulgas Prantsusmaal, Saksamaal ja Itaalias, peetakse täna Euroopa Parlamendi valimised, kus on oodata euroskeptikute jõulist esiletõusu.

Valimised algasid neljapäeval hääletusega Suurbritannias ja Hollandis. Reedel ja laupäeval käisid valimisurnide juures tšehhid, laupäeval toimusid valimised Slovakkias, Lätis ja Maltal.

Tulemusi ei tehta teatavaks enne kõigi valimisjaoskondade sulgemist keskööl Eesti aja järgi.

Viimased arvamusuuringud tõotavad euroskeptikutele 751-liikmelises parlamendis umbes 100 kohta ehk kolm korda rohkem senisest.

Taanis, Prantsusmaal ja Itaalias saavad euroskeptikud tänastel valimistel ilmselt esimese või teise koha. Suurbritannias saatis hiljutistel kohalikel valimistel suur edu ELi ja immigratsioonivastast Iseseisvusparteid (UKIP).

Euroopa Parlamendi valimistel on hääleõigus ligikaudu 400 miljonil eurooplasel 28 liikmesriigist.

Paljud eurooplased on otsustanud siiski üldse valimata jätta, valimisosalus on aastast aastasse vähehaaval pidevalt langenud. Kui aastal 1979 osales 62 protsenti valijatest, siis 2009. aastal oli see vaid 43 protsenti ja tollal kõige viimasel kohal Slovakkia, kus valimas käis alla 20 protsendi hääleõiguslikest kodanikest.

Näiteks Lätis osales käimasolevatel Euroopa Parlamendi valimistel 443 500 inimest ehk vaid 30,12 protsenti valijatest, teatas ööl vastu tänast keskvalimiskomisjon. Viimastel andmetel jäi valimisosalus kesiseks ka Tšehhis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles