Leedulased valivad lisaks eurosaadikutele ka presidenti

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė valimas.
Dalia Grybauskaitė valimas. Foto: 15min.lt

Leedus toimub täna paralleelselt Euroopa Parlamendi valimistega ka presidendivalimiste lõppvoor, kus ametisoleva riigipea Dalia Grybauskaitė rivaaliks on sotsiaaldemokraat Zigmantas Balčytis.

Kahe nädala eest toimunud presidendivalimiste esimeses voorus toetas Grybauskaitėt ligi 46 protsenti valijaist. Esimeses voorus valituks osutumiseks pidanuks Grybauskaitė Leedu seaduste kohaselt koguma vähemalt 50 protsenti häältest.

Lõppvooru pääses ka Euroopa Parlamendi saadik Balčytis, kelle poolt hääletas esimeses voorus veidi vähem kui 14 protsenti valijaist. Balčytis on jäänud enamikus arvamusuuringutes Grybauskaitėst aga kaugele maha. Seetõttu usub enamik valijaid ja kolumniste, et valimiste teine voor on pelgalt formaalsus, kuna vahe kahe kandidaadi vahel on selgelt Grybauskaitė kasuks.

Lisaks presidendile selgitavad Leedu valijad täna ka need 11 isikut, kes hakkavad Leedut esindama Euroopa Parlamendi uues koosseisus. Valimiseelsed arvamusuuringud ennustasid edu valitsevatele sotsiaaldemokraatidele. Seejuures kandideerib sotsiaaldemokraatide ridades uuesti europarlamenti ka Balčytis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles