Europarlamenti pääsevad esimesed uusnatsid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldse Koidiku toetaja Ateenas.
Kuldse Koidiku toetaja Ateenas. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamenti pääsesid eelmise nädala valimistel Saksamaalt ja Kreekast esmakordselt uusnatslikud saadikud.

Saksamaa Rahvusdemokraatlik Partei (NPD) kogus pühapäevastel valimistel umbes 300 000 häält ning peaks saama parlamendi uues koosseisus ühe mandaadi. 6000 liikmega NPD-le sillutas tee europarlamenti Saksa valimisseaduse hiljutine muudatus, mis tühistas valimiskünnise.

End «natsionaalsotsialistlikuks» nimetav erakond on avalikult võõravaenulik ja antisemiitlik ning mitu Saksa regionaalvalitsust on püüdnud seda rassismi propageerimise eest keelustada.

Kreekas kogus uusnatslik Kuldne Koidik esialgsetel andmetel üle üheksa protsendi häältest, mis tähendab 751-liikmelises europarlamendis kolme mandaati.

Kuldse Koidiku asutas 1980. aastal Hitleri imetleja Nikos Michaloliakos, kes eitas 2012. aastal avalikult natside vastutust holokausti eest. Kreeka pühapäevastel eurovalimistel tuli Koldne Koidik kolmandale kohale. Erakonnal on Kreeka parlamendis 16 saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles