Soome sai uue valitsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome uus peaminister Alexander Stubb.
Soome uus peaminister Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö vabastas täna ametist Jyrki Kataineni juhitud valitsuse ja nimetas ametisse Alexander Stubbi (Koonderakond) valitsuse.

Vastavalt põhiseadusele valib uue peaministri parlament (Eduskund), president aga nimetab ta ametisse, vahendas YLE. Parlamendi eilsel hääletusel toetas Stubbi 98, vastu oli 76 rahvasaadikut.
Ülejäänud ministrid kinnitab ametisse president ja seda vastavalt peaministri ettepanekule.

Uus valitsus, mille moodustavad viis erakonda, on järjekorras 73. Koonderakonnal ja sotsiaaldemokraatidel (SDP) on mõlemal kuus ministrikohta, Roheliste Liidul ja Soome Rootsi Rahvaparteil (RKP) kummalgi kaks ja kristlikel demokraatidel üks ministrikoht.

Stubbi valitsusse kuuluvad rahandusminister Antti Rinne (SDP), välisminister Erkki Tuomioja (SDP), Euroopa asjade ja väliskaubandusminister Lenita Toivakka (Koonderakond), arenguminister Pekka Haavisto (Roheline Liit), justiitsminister Anna-Maja Henriksson (RKP), siseminister Päivi Räsänen (kristlikud demokraadid), kaitseminister Carl Haglund (RKP), haridus- ja kommunikatsiooniminister Krista Kiuru (SDP), põllumajandus- ja metsandusminister Petteri Orpo (Koonderakond), transpordi- ja regionaalminister Paula Risikko (Koonderakond), majandusminister Jan Vapaavuori (Koonderakond), tööminister Lauri Ihalainen (SDP), sotsiaal- ja tervishoiuminister Laura Räty (Koonderakond), sotsiaalteenuste minister Susanna Huovinen (SDP), keskkonnaminister Ville Niinistö (Roheline Liit) ning kultuuri- ja eluasememinister Pia Viitanen (SDP).

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles