Pool aastat pärast maavärinat: elu Haitil pole palju muutunud

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti tudengid 10. juulil Port-au-Prince'is kiriku rususid ära koristamas.
Haiti tudengid 10. juulil Port-au-Prince'is kiriku rususid ära koristamas. Foto: SCANPIX

Täna möödub pool aastat Haiti katastroofilisest maavärinast, milles hukkus vähemalt 220 000 ja sai vigastada üle 300 000 inimese. 12. jaanuaril pealinnast Port au Prince'ist 25 kilomeetri kaugusel toimunud seitsmemagnituudine maavärin lammutas peaaegu totaalselt pealinna infrastruktuuri ning tekitas meeleheitel haitilaste seas kaose.

Võrreldes poole aasta tagusega pole palju muutunud, edastab CNN. Siiani näib, et Port-au-Prince'i peale on äsja taevast pomm kukkunud, võimude sõnul ei parane olukord tõenäoliselt ka järgmisegi poole aasta jooksul.

Haiti ei ole rusude likvideerimist, rekonstrueerimistöid ja kodutuks jäänutele uute elukohtade ehitamist suures mahus veel alustanudki. Liiklemist takistavad endiselt varemed tänavatel ja ekspertide hinnangul võib nende täielikuks koristamiseks kuluda kuni 20 aastat.

Haiti ei ole jõudnud katastroofi tagajärgede likvideerimisega eriti kaugele osaliselt sellepärast, et nad on rohkem mures iga-aastase orkaanihooaja pärast, mis taas ähvardab Haiti elanikke potentsiaalse looduskatastroofiga.

«Valitsuse prioriteet on kaitsta elanikke järgmise orkaanihooaja eest ja suurem osa meie püüdlustest läheb praegu sellele,» rääkis CNNile Haiti peaminister Jean-Max Bellerive.

ÜRO on jõudnud eemaldada maavärinas tekkinud prahti 250 000 ruutmeetri ulatuses, sama ootab veel 20 miljonit ruutmeetrit. Humanitaarorganisatsioonide hinnangul viibib varjupaigalaagrites 1,5 miljonit haitilast, seega on iga kuues haitilane kodutu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles