Maailma rahandusjuhid: tegutseme majanduse ergutamiseks julgelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi juht Christine Lagarde
IMFi juht Christine Lagarde Foto: SCANPIX

Maailma riikide rahandusjuhid lubasid viimasel ajal nõrgenenud maailmamajanduse ergutamiseks tegutseda «julgelt ja ambitsioonikalt».

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) poliitikat kujundav juhtkomitee andis lubaduse ajal, mil finantsturgudel kasvab hirm Euroopa võimaliku majanduslanguse ees.

188 riigist koosneva IMFi sõnul on suurenev majanduskasv «ülima tähtsusega» ning organisatsioon lubas teha selle ergutamiseks vajalikud strukturaalsed muudatused.

Maailma riikide rahandusjuhid on ka varasemalt selliseid lubadusi välja käinud, kuid need on jäänud suuresti täitmata.

Lubadus anti IMFi juhtkomitee ja Maailmapanga sügiskohtumisel.

Ametnikud toetasid ka fondi algatust toetada kolme ebolaviiruse puhanguga võitlevat Lääne-Aafrika riiki.

IMFi juht Christine Lagarde teatas varasemalt, et organisatsioon annab Guineale, Libeeriale ja Sierra Leonele 130 miljonit dollarit (102 miljonit eurot) ja on koostöös teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega valmis suuremaks panustamiseks.

«Kui vajatakse rohkem, siis seda võimaldatakse,» ütles Lagarde.

IMFi ja Maailmapanga kohtumisele eelnesid läbirääkimised G20 riikide rahandusministrite ja keskpankade juhtide vahel.

Maailma tähtsamaid tööstusriike ja areneva majandusega riike ühendav G20 moodustab 85 protsenti kogu maailma majandusest.

Arutlus keskendus viimasel ajal langenud majanduskasvule ning märkidele, mille kohaselt on mõned Euroopa riigid lähedal järjekordsele majanduslangusele.

USA rahandusminister Jacob Lew ütles selgelt Saksamaale suunatud kommentaaris, et «väliskaubandusbilansi ülejäägiga ja fiskaalmajandusliku painduvusega» Euroopa riigid peavad kasvu takistava nõrga nõudluse tugevdamiseks tegema rohkem.

Euroopa suurima majandusega Saksamaal oli eelmisel aastal väliskaubanduses suur ülejääk.

Lew keelitas Hiinat ja Jaapanit, kes on majanduse suuruselt maailmas vastavalt teisel ja kolmandal kohal, kohandama enda majanduskasvu suurendamiseks oma poliitikaid.

Finantsturgudel tekitasid kõikumisi sel nädalal Saksamaal avalikustatud majandusnäitajad, mis olid oodatust nõrgemad.

USA aktsiaturud sulgusid nii madalal tasemel viimati 2012. aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles