Karjala tagastamist nõudnud venelane pääses rahatrahviga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valamo saar Laadoga järve põhjaosas.
Valamo saar Laadoga järve põhjaosas. Foto: SCANPIX

Venemaa Petrozavodski kohus karistas 100 000 rubla (40 000 krooni) suuruse rahatrahviga meest, kelle levitatud lendlehtedel nõuti Karjala tagastamist Soomele.

47-aastane Vjatšeslav Dresner mõisteti süüdi, kuna kohtu hinnangul kutsus mees avalikkust üles lõhkuma Vene Föderatsiooni terviklikkust, seisab Karjala prokuratuuri koduleheküljel.

Tänavu jaanuaris levitas Drenser lendlehti, milles oli üleskutse tagastada Soomele Karjala ja Leningradi ning Murmanski oblastid, mis liideti Nõukogude Liiduga Teise maailmasõja tulemusel.

Dresen jagas üleskutseid Sortavala elanikele, saatis vastava üleskutsega e-kirju Vene ja rahvusvahelisele meediale ning ühiskondlikele organisatsioonidele.

Mees põhjendas oma nõudlusi sellega, et kõnealused territooriumid anti Nõukogude Liidule aastatel 1939 ja 1947 täiesti alusetult.

1939. aasta Molotovi-Ribbentropi pakti salaprotokolli järgi kuulus Soome Nõukogude Liidu huvitsooni. Pärast Talvesõda sõlmiti 13. märtsil 1940 Moskva rahuleping, mille järgi läksid NSVLi koosseisu Karjala maakitsus, neli saart Soome lahes, Kalastaja poolsaar, Laadoga järve läänekallas ja osa Sallast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles