Video: Süürias toimus tõenäoliselt taas gaasirünnak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süüria loodeosas hukkus eile õhtul režiimi arvatavas gaasirünnakus kuus inimest, sealhulgas kolm last, teatasid vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ja kohalikud aktivistid.

«Kolm last, nende ema, isa ja vanaisa lämbusid pärast režiimi vägede tünnpommirünnakut Idlibi provintsi külale,» teatas vaatluskeskus.

Videos on näha Süüria loodeosa linna Sarmini haiglat, kuhu saabus hulgaliselt patsiente, kelle sümptomite põhjal võis oletada, et nad on sisse hinganud kloorgaasi.

«Umbes 8:45 kuulsime me helikopterite häält. Me ei kuulnud plahvatust. Kohe pärast seda hakkasime saama patsiente, meile tuli ligi 70 patsienti. Sümptomiteks olid silmade ja nina ärritus ja hingeldamine. Kõige tõenäolisemalt oli see kloor,» räägib videos nähtav haigla töötaja.

Teine selgitas, et kohalikud vabatahtlikud kuulsid, et valitsusväed viskasid Qmainasi külale kaks mürkgaasiga tünnpommi, misjärel suunduti rahvale appi. Nad leidsid eest kümneid haavatuid, kellest paljud ei saanud hästi hingata. Vigastatute seas oli palju naisi ja lapsi. Suurem osa rohkem kannatada saanud külaelanikest toodi Sarmini haiglasse, paljudele pakuti ka lihtsalt esmaabi. Mõned patsiendid saadeti ka mujale haiglatesse, sest Sarmin on juba ülekoormatud.

Valitsusväed eitavad gaasi kasutamist

Süüria valitsusvägede sõnul on teated kloorgaasi kasutamisest lihtsalt propaganda.

Süüria režiimi on ka varem süüdistatud toksilise kloorgaasi kasutamises ning seda ka piirkondades, kus paiknevad peaasjalikult vaid tsiviilelanikud. Inimõiguslased süüdistavad Damaskust ka kobarpommide ja kopteritelt alla visatavate tünnpommide kasutamises.

Märtsi algul võttis ÜRO Julgeolekunõukogu vastu resolutsiooni, milles taunis kloorgaasi kasutamist Süürias ja ähvardas keemiarünnakute jätkumisel meetmete rakendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles