Kremli inimõigusnõukogu ei näe Stalini ülistamise keelustamisel mõtet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini portree.
Stalini portree. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi inimõigusnõukogu juht Mihhail Fedotov ei pea Nõukogude Liidu liidri Jossif Stalini ülistamise keelustamist mõttekaks.

«Ma ei näe seadusandliku keelu järele vajadust, sest meie seadustega on juba ammuilma antud täiesti selge hinnang totalitaarrežiimi kuritegudele, mitte ainult Stalini-aegsetele, vaid ka neile, mis pandi toime enne ja pärast teda,» ütles Fedotov täna Interfaxile.

«Nende kuritegude ülistamine ja õigustamine on juba iseenesest vastuolus õiguse alustega,» tähendas ta.

Fedotov leiab, et Stalini kujutise kasutamine kommunistide poolt või näiteks võidupühaga seoses on tavaline poliitilise võitluse ilming.

«See on absoluutselt utilitaarne, instrumentalistlik suhtumine türanni. Teda kasutatakse kui müüti, mis toob valijate hääli,» ütles ta.

Stalini ülistamise kriminaliseerimise algatusega on välja tulnud inimõigusorganisatsioon Memorial.

«Stalini mälestusmärkide püstitamine on teotav. Stalini kuritegudel puudub kodumaa ajaloos analoog, nende mastaap on selline, et tema kujutiste ilmumine avalikku ruumi mingis positiivses kontekstis on lubamatu ning see tuleb seadusandlikult ära keelata,» leiab Memorial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles