Hiina ja Jaapan klaarisid suhteid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigi peaminister Wen Jiabao (vasakul) ja Jaapani peaminister Naoto Kan.
Hiina Rahvavabariigi peaminister Wen Jiabao (vasakul) ja Jaapani peaminister Naoto Kan. Foto: SCANPIX

Brüsselis toimunud Euroopa Liidu ja Aasia tippkohtumisel (ASEM) kohtunud Jaapani ja Hiina Rahvavabariigi liidrid klaarisid territoriaalvaidluste tõttu teravnenud suhteid.

Jaapani peaminister Naoto Kan ja tema Hiina kolleeg Wen Jiabo lubasid parandada kahe riigi vahelisi suhteid, mis said löögi pärast seda, kui Jaapani rannavalve pidas vaidlusalustes vetes kinni Hiina kalalaeva, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Pärast õhtusööki toimus kohtumine,» kinnitas ka Jaapani valitsusallikas Noriyuki Shikata, kelle sõnul leidis kohtumine aset eile. «Nad leppsid kokku suhete arendamises.»

Jaapani uudisteagentuuri Kyodo teatel leppisid kahe Aasia suurima majandushiiu liidrid kokku selles, et riikide delegatsioonid hakkavad regulaarselt pidama kõrgetasemelisi kahepoolseid kõnelusi. Ka leidsid peaministrid, et kokkupõrked merel pole kasulikud kummalegi poolele.

Kyodo teatel olevat Kan Hiina peaministrile taas kord kinnitanud, et Ida-Hiina meres asuv asustamata Senkaku saared kuuluvad Jaapanile ning mingisuguseks territoriaalvaidluseks pole alust.

«Diaoyu saared on iidsetest aegadest olnud Hiina territoorium,» vastas aga Wen, viidates samale saarestikule, mis hiinapäraselt kannab nime Diayu, vahendas kommunistliku riigi uudisteagentuur Xinhua.

Hiinas ülemöödunud nädalal kinni peetud neljast Jaapani kodanikust jõudsid kolm läinud reedel tagasi kodumaale. Neljas kahtlusalune, kes peeti kinni Hebei provintsi keskuses Shijiazhuangis ning keda kahtlustatakse ilma loata sõjaväealale tungimises ning militaarrajatiste pildistamises, jäi edasi vahi alla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles