Europol: kümneid tuhandeid arvuteid pahavaraga nakatanud küberkurjategijate jõuk likvideeriti

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa politseiamet Europol teatas, et on likvideerinud suure liikmeskonnaga küberkriminaalide jõugu. Kuue Euroopa riigi uurijad vahistasid möödunud nädalal Ukrainas toimunud operatsiooni käigus viis kahtlusalust, otsid neljas linnas läbi kaheksa maja ja võtsid kaasa arvuteid ja muid seadmeid.

Operatsiooni eesmärgiks oli kõrgetasemelistele küberkurjategijatele ja nende kaaslastele jälile jõuda. Kurikaelu kahtlustatakse pangandust sihtmärgiks võtvate troojalaste Zeusi ja SpyEye väljaarendamises ja levitamises ning seeläbi saadud tulude suunamises ja raha väljavõtmises.

Küberpätid kasutasid pahavara Euroopas ja sellest väljaspool asuvate pankade ründamiseks ja kui pangad uuendasid oma kaitsemeetmeid, kohandasid kriminaalid uute oludega vastavaks ka troojalased. 

Tegemist oli väga aktiivse kuritegeliku rühmitusega, mis jõudis tegutseda kõikides maailmajagudes, nakatades kümnete tuhandete kasutajate arvuteid pahavaraga ja võttes seejärel sihtmärkideks paljud suurpangad.

Jõugu tekitatud kahju suuruseks hindab Europol vähemalt kaks miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles