IAEA ja Iraan allkirjastasid tuumaprogammi hindamiseks teekaardi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: SCANPIX

ÜRO tuumaagentuur ja Iraan allkirjastasid teekaardi islamivabariigi vaidlusaluse tuumaprogrammiga seotud küsimuste lahendamiseks, ütles täna Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektor Yukiya Amano.

Amano kinnitas teekaardi allkirjastamist vahetult pärast seda, kui diplomaadid teatasid kokkuleppe saavutamisest Iraani ja suurriikide vahel.

Amano ütles Viinis, et teekaardile andis allkirja Iraani asepresident Ali Akbar Salehi. Teekaardi kohaselt annab IAEA koostöös Teheraniga 2015. aasta lõpuks hinnangu islamivabariigi tuumaprogrammi võimaliku sõjalise mõõtmega seotud küsimustele.

IAEA juhi sõnul on see oluline samm Iraani tuumaprogrammi seni probleemsetesse tahkudesse selguse toomiseks.

IAEA on pikka aega üritanud uurida väiteid nagu olnuks Iraani tuumaprogrammi vähemalt kuni 2003. aastani võimalik sõjaline mõõde ning et islamivabariik teostas sel perioodil uuringuid tuumarelva loomiseks. Iraan on süüdistused kindlalt tagasi lükanud, uurimine on alates eelmisest aastast seiskunud. Peamine tüliküsimus on seni olnud ÜRO tuumaagentuuri nõudmine kontrollida Iraani sõjalisi objekte, näiteks Parchini, kus võis minevikus toimuda kahtlane tegevus.

Amano sõnul määrab allkirjastatud teekaart kindlaks lähikuude tegevuste selge järjekorra ning Iraani-poolsed selgitused seni lahenduseta jäänud küsimustele. Teekaart näeb ette ekspertide kohtumised, eraldi kokkulepe saavutati Amano sõnul Parchini sõjaväebaasi kohta.

«Kõik see peaks võimaldada mul esitada 15. detsembriks sel aastal IAEA nõukogule raport lõpliku hinnanguga Iraani tuumaprogrammi võimalikele sõjalistele mõõtmetele,» ütles Amano.

Iraani tuumaprogrammi juht Ali Akbar Salehi ütles täna Iraani riigitelevisioonile, et suurriikidega saavutatud kokkulepe austab tema seatud piire.

«Pärast tänast teekaardi allkirjastamist ÜRO tuumaagentuuriga saavad kõik probleemid lahenduse,» kinnitas Salehi.

Suurriigid ja Iraan peaksid tänase päeva jooksul ametlikult teatama ajaloolisest kokkuleppest, mis piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles