Soome andmekaitse ombudsman pärib kaitsepolitseilt aru

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide lipp
Ameerika Ühendriikide lipp Foto: SCANPIX

Soome andmekaitse ombudsman Reijo Aarnio soovib kaitsepolitsei (Supo) käest saada teada, mille põhjal langetas see otsuse Ameerika Ühendriikide jälgimisprogrammi seaduslikkusest.

Aarnio tahab teada, kas Supo arvestas isikuandmete kaitset, kui langetas otsuse USA suursaatkonna tegevuse seaduslikkusest, vahendas YLE.

USA suursaatkond Helsingis tunnistas esmaspäeval, et nende jälgimisüksus hoiab silma peal esinduse lähiümbrusel, et hoida ära võimalikke terrorirünnakuid.

Kaitsepolitsei teatas seejärel, et nende hinnangul ei ole suursaatkonna tegevus ebaseaduslik.
Ombudsman Aarnio edastas arupärimise eile ja loodab Supolt vastuse saada mõne nädala pärast.

«Võimupiirkonda kuuluvate asjade välja selgitamiseks ja nähtuse tuvastamiseks soovin teada, kas kaitsepolitsei hindas toimunut ka isikuandmete kaitse seisukohast vaadatuna,» ütles ta.

«Kui inimeste kohta hakatakse pidama registrit ja isegi kui andmed on kogutud avalike infoallikate kaudu, siis mahub see andmekaitseseaduse piiridesse,» rääkis Aarnio.

USA suursaatkondade jälgimisüksuse tegevus on tekitanud poleemikat ka teistes Põhjamaades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles