USA eelvalimised New Hampshire's võitsid Trump ja Sanders (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump pärast võitu presidendivalimiste eelvalimistel New Hampshire's
USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump pärast võitu presidendivalimiste eelvalimistel New Hampshire's Foto: SCANPIX

USA New Hampshire´i osariigis võitsid presidendivalimiste eelvalimised vabariiklaste seas ärimagnaat Donald Trump ja demokraatide hulgas Vermonti senaator Bernie Sanders.

Trump on USA meedia andmeil saamas kolmandiku vabariiklaste häältest, kui kõik rivaalid on jäämas alla 15 toetusprotsendi. Teise tulemuse tegi Ohio kuberner John Kasich.

Trump saab New Hampshire'ist endale 10 delegaadi toetuse Kasichi kolme vastu. Texase senaator Ted Cruz ja Florida ekskuberner Jeb Bush koguvad kumbki vähemalt kaks. Kuus delegaati on veel jagamata.

Vabariiklaste presidendikandidaadiks saamiseks on vaja koguda 1237 delegaadi toetus.

Sanders on kogumas aga 60 protsenti demokraatide häältest, kui pearivaali Hillary Clintoni toetus on kuskil 40 protsendi kandis. Sanders teenib võiduga vähemalt 13 Demokraatliku Partei delegaadi toetuse Clintoni üheksa vastu. Kaks delegaati on veel välja jagamata.

Sellele vaatamata on Clintonil delegaate kokku 394 Sandersi 42 vastu, kuna paljud parteiametnikest superdelegaadid on asunud toetama Clintoni kandidatuuri.

Demokraatide presidendikandidaadiks tõusmiseks on vaja koguda 2382 delegaadi toetus.

Vabariiklased ja demokraadid kinnitavad juulis peetaval parteikongressil presidendikandidaadiks osariikide eelvalimistel enim delegaate võitnud kandidaadi.

Arvatakse, et osalusprotsent tõuseb osariigis suuremaks, kui 2008. aastal.

Mõlemad pidasid juba ka võidukõne.

«Kui me seisame koos, siis me võidame. Tänu, New Hampshire!» jõudis Sanders juba Twitteris kirjutada.

«No kuulge, te ju teate, et mulle meeldib võita. Ma ei võta osa selleks, et kaotada,» kiitis ka Trump.

USA suuremad erakonnad alustasid oma presidendikandidaadi väljaselgitamist nädala eest valimiskoosolekutel Iowa osariigis, kus Clinton edestas ülinapilt Sandersit, vabariiklastest aga väljus võitjana Texase ülikonservatiivne senaator Ted Cruz, keda Trump süüdistas valimispettuses.

Tavapäraselt määrab New Hampshire eelvalimiste tooni ja sõelub välja nõrgimad.

Ajalooliselt peetakse New Hampshire'd oluliseks sellepärast, et 1952. aastal seadsid Teise maailmasõja veteranid selles osariigis vabariiklaste nimekirjas üles Dwight Eisenhoweri kandidatuuri. Eisenhower ise ei olnud üldse veel kindel, kas ta tahab presidendiks kandideerida. Võit tegi talle tee Valgesse Majja.

Pärast seda on 16 presidendivalimistel 13 New Hampshire's oma erakonna eelvalimised võitnud kandidaati saanud ka riigipeaks. Ülejäänud kolmel korral on presidendiks saanud osariigis teiseks jäänud kandidaat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles