E.ON sai osaluse Siberi gaasiväljal

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Vene president Dmitri Medvedev aplodeerimas E.ONi ja Gazpromi värske kokkuleppe peale Peterburis.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Vene president Dmitri Medvedev aplodeerimas E.ONi ja Gazpromi värske kokkuleppe peale Peterburis. Foto: AP / Scanpix

Saksamaa juhtiv energiagrupp E.ON

 

jõudis kokkuleppele Venemaa riikliku gaasimonopoli Gazpromiga ning saab võimaluse osaleda Siberi maagaasivälja projektis.

E.ON omandab ühe aktsia võrra veerandist väiksema osaluse suures Južno-Russkoje gaasivälja projektis, samas kui Gazprom võtab sakslastelt üle 49-protsendilise osaluse kompaniis ZAO Gerosgaz, millel omakorda on kolmeprotsendiline osalus Gazpromis endas, vahendas AFP.

Lepingule kirjutati alla liidukantsler Angela Merkeli tänase visiidi ajal. Saksa kompanii juhi Wulf Bernotati sõnul suureneb sellega märkimisväärselt ettevõtte kohalolek Vene energiaturul. E.ONil on ka 3,5 protsendi suurune osalus Gazpromis, mis praeguse tehinguga ei muutu. Lisaks kuulub grupile Vene elektrienergia tootja OGK-4.

Gazpromi bossi Aleksei Milleri kinnitusel on mõlemad firmad tõestanud, et nad on pikaaegsete partneritena võimelised koostööks kogu tootmisahela ulatuses.

Tjumeni oblastis asuval Južno-Russkoje väljal peitub ekspertide hinnangul üle 600 miljardi kuupmeetri maagaasi, mis rahuldaks meedia andmetel kogu Saksamaa gaasivajaduse umbes seitsmeks aastaks. E.ONi kõrval omab seal juba osalust ka teine Saksa suurkompanii BASF.

Severneftegazpromi all arendatava ühisprojekti avasid eelmisel aastal tollal veel asepeaministri ametis olnud praegune Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles