Putini palee dokumendid sattusid Novaja Gazeta kätte

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gelendžiki laht
Gelendžiki laht Foto: Wikimedia

Ajaleht Novaja Gazeta sai oma valdusesse dokumendid, mis puudutavad Musta mere äärsesse Gelendžiki kuurortlinna «Putini palee» rajamist.

2005. aastast pärit dokumentides on juttu pansionaadi ehitamisest, millesse firma Lirius paigutab vastavalt kokkulepetele 400 miljonit rubla. Tellijaks on föderaalne kaubandusettevõte, miks on seotud Vene presidendi asjadevalitsusega ning lepingutele on kirjutanud alla asjadevalitseja esimene asetäitja Sergei Kovalev.

Objektile on eraldatud krunt 740 000 ruutmeetrit. Ehitustegevus pidi lõppema 2008. aastaks ja 30 protsenti objektist pidi kuuluma asjadevalitsusele ning 70 protsenti investorile.

Aastal 2008 sõlmiti lisakokkulepe, millele kirjutas alla presidendi kantseleiülem Vladimir Kožin. Seal on tellijana kirjas sõjaväeosa nr 1473. Seal on juttu varasema investeerimisleppe tühistamisest ja sellest, et pansionaadi all oleva krundi rendiõigus on firmal Indokopas.

Uudis sellest, et Gelenžiki ehitatakse Putini-paleed, jõudis meediasse 2010. aasta lõpus. Selle allikaks oli holding-firma Petromed endise asepresident Sergei Kolesnikov. Tema sõnul oli Lirius firma Rosinvest tütarfirma, mis moodustati Putini korraldusel.

Hiljem ettevõtmisesse lülitunud Indokopast juhib Nikolai Šamalov, kes on Putini lähiringkonda kuuluv inimene.

Varem oli kuuldused Musta mere äärde ehitatavast paleest lükanud tagasi kantseleiülem Kožin. Tema kinnitusel pole see seotud ei asjadevalitsuse ega peaminister Putiniga. «Me ei ehitanud sinna midagi, ei ehita ega ka plaani ehitada,» ütles Kožin.

Vene presidendi asjadevalitsuse pressiesindaja Viktor Hrekov keeldus RIA Novostile kommenteerimast ajalehe Novaja Gazeta valdusesse sattunud dokumente.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles