USA esindajatekoda toetas sanktsioone Süüria režiimile ja Iraanile

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kongressi hoone Kapitooliumi künkal
USA kongressi hoone Kapitooliumi künkal Foto: AFP/SCANPIX

USA esindajatekoja kiitis teisipäeval ülekaaluka enamusega heaks täiendavad sanktsioonid Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsuse ja selle toetajate suhtes ning piirangute pikendamise Iraani vastu.

Kahe seaduseelnõu kiire menetlemine esindajatekojas näitab laiahaardelist toetust Kapitooliumi künkal Süüria valitsuse rahaliste toetajate karistamisele ning Teherani majanduslikule survestamisele.

Mõlemal seadusel on esindajatekoja välisasjade komitee vabariiklasest esimehe Ed Royce'i ja komitee kõrgeima demokraadi Eliot Engeli toetus.

Enne presidendile saatmist peab seadused heaks kiitma ka senat.

Royce'i sõnul on Süüriat puudutav seadus suunatud Assadi tähtsate toetajate Venemaa ja Iraani vastu ning see nõuab presidendilt sanktsioonide kehtestamist firmade vastu, mis teevad äri või toetavad rahaliselt Süüria valitsust ja riigi keskpanka.

"Meie ees on sünge õppetund inimkannatustest," sõnas Royce kuuendat aastat kestva Süüria konflikti kohta. "Me näeme etnilist puhastust. Isegi ÜRO nimetab toimuvat "ajalooliste mõõtmetega kuritegudeks". Aitab juba," lausus vabariiklane.

"Kui te tegutsete Assadi režiimi päästeliinina, riskite meie sanktsioonivõrku sattumisega," lausus Engel.

Valge Maja ja välisministeerium on varem väitnud, et uued sanktsioonid võiksid kahjustada diplomaatilisi jõupingutusi Venamaaga relvarahu saavutamiseks Assadi ja ülestõusnute vahel.

Kõnelused Venemaaga on katkenud, ent administratsioon muretseb, et sanktsioonid võivad sundida Iraani loobuma tuumaleppest.

Muuhulgas annab seadus välisministeeriumile volitused aidata kaasa sõjakuritegude kohtuprotsessideks tõendite kogumisele ja säilitamisele.

Iraani sanktsioonide pikendamise seadus võeti vastu häältega 419-1 ja see lubab Ühendriikidel karistada Teherani, kui see ei suuda täita mullu sõlmitud tuumaleppe tingimusi.

2015. aasta juulis sõlmitud ja tänavu jaanuaris jõustunud tuumaleppega tühistasid Euroopa Liit ja USA Iraanile seoses riigi tuumaprogrammiga kehtestatud sanktsioonid Teherani otsuse eest piirata oma tuumategevust. Jõusse jäid Iraanile selle raketiprogrammi, inimõigusrikkumiste ja terrorismi toetamise eest kehtestatud sanktsioonid.

Valge Maja teatel on Iraan seni tuumaleppest kinni pidanud.

"Praegu ei ole aeg vähendada survet maailma suurimale riiklikule terrorismi toetajale," ütles vabariiklane Leonard Lance. "Sanktsioonid toimivad".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles