USA: tunnustame Pekingit jätkuvalt "ühe Hiina" ainsa valitsusena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Valge Maja kinnitas reedel pärast USA presidendiks valitud Donald Trumpi vestlust Taiwani presidendiga, et Ühendriikide valitsus tunnustab Pekingit jätkuvalt "ühe Hiina" ainsa valitsusena.

"Väinaüleste suhete pikaaegses poliitikas pole toimunud mingeid muutusi," ütles pressiesindaja Emily Horne AFP-le.

"Oleme jätkuvalt pühendunud "ühe Hiina" poliitikale, mis põhineb kolmel ühiskommünikeel ja Taiwani suhete aktil. Rahumeelsed ja stabiilsed väinaülesed suhted on meie fundamentaalsetes huvides," lisas Horne.

Trump läks vastu aastakümnetepikkusele USA riiklikule poliitikale, kui pidas reedel telefonivestluse Taiwani presidendi Tsai Ing-weniga.

USA katkestas ametlikud diplomaatilised sidemed Taiwaniga 1979. aastal, kui asus tunnustama Mandri-Hiinal asuvat kommunistlikku valitsust "ühe Hiina" ainsa valitsusena.

Washingtonil on Taipeiga jätkuvalt tihedad mitteametlikud sidemed, kuid on äärmiselt tavatu, et USA president või presidendiks valitu räägib Taiwani liidriga otse. Uudisteagentuuri Reutersi andmeil oli telefonikõne pretsedenditu.

Samm ähvardab oluliselt pingestada suhteid Pekingiga, mis peab Taiwani endale kuuluvaks ega tunnusta viimast riigina. Hiinale tekitab pahameelt USA mis tahes samm, mis tundub toetavat Taiwani iseseisvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles