AFP: USA, Baltimaad tahavad kaitsekoostööleppeid enne Obama lahkumist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ründelennukid A-10, kaks hävitajat (keskmised) Eurofighter Typhoon ja tankurlennuk KC-135 pildistatud Tallinna kesklinna kohal.
USA ründelennukid A-10, kaks hävitajat (keskmised) Eurofighter Typhoon ja tankurlennuk KC-135 pildistatud Tallinna kesklinna kohal. Foto: JUSS SASKA/PM/SCANPIX BALTICS

Ühendriigid ja Baltimaad üritavad sõlmida kaitsealaseid koostööleppeid enne praeguse USA president Barack Obama ametist lahkumist, ütlesid ametnikud AFPle.

USA järgmine president Donald Trump vannutatakse ametisse 20. jaanuaril.

Eesti, Läti ja Leedu üritavad sõlmida Washingtoniga kahepoolseid kaitsekoostööleppeid, mis sisaldavad endas sätteid Baltimaades asuvate USA üksuste staatusest.

Lepetega täiendatakse kehtivaid kahepoolseid ja NATO leppeid, mis meil on iga Balti riigiga, et toetada meie rotatsioonipõhist kohalolekut igas (kolmes) riigis, ütles kõrge valitsusametnik AFPle.

Trump asetas valimiskampaania ajal küsimärgi alla NATO asjakohasuse ja ühenduse raames võetud kohustuste täitmise.

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles AFPle, et kuigi riik pole mures Trumpi avalduste pärast, siis menetlused võivad võtta kauem, kui valitsused vahetuvad.

«On meie huvides, et see juhtub peatselt,» lisas minister. «Loodame, et see juhtub järgmise aasta algul.»

USA sõlmis hiljuti kaitsekoostööleppe USA ja Soomega. Selle raames suurendati kaitsekoostööd küberjulgeoleku, julgeolekualase teabe jagamise ja ühisõppuste laiendamise vallas.

Ametnikud Atlandi mõlemal poolel tunnistavad, et kõnealused lepped on keerulised ning nendega ei pruugita lõpuni jõuda enne Trumpi ametisseastumist.

«Soov sõlmida need lepingud ilmestab meie pühendumust tugevale, kahepoolsele sõjalisele suhtele nende kolme NATO liitlasega ning loodame nendele lõpuni jõuda peatselt,» ütles Pentagoni pressiesindaja Sarah Higgins.

Leedu kaitseministeerium teatas 1. detsembril, et lisaks USA vägede staatuse täpsustamisele näeb leping ette ka maksusoodustusi Leedus teenivatele Ühendriikide sõduritele. Näiteks vabastatakse USA relvajõududele Leedus teenivate USA sõdurite tarbeks varade soetamine käibe-, müügi-, kasutus- ja aktsiisimaksust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles