Sipilä piiripealsed ärisidemed ulatuvad Indiani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Visiidil kohtus Sipilä ka India peaministri Narendra Modiniga.
Visiidil kohtus Sipilä ka India peaministri Narendra Modiniga. Foto: Team Finland

Soome tänane Iltalehti kirjutab, et peaminister Juha Sipilä perekonnaga seotud firma Chempolis oli üks Soome ettevõtetest, mille ärisidemete edendamist ta möödunud aasta veebruaris India visiidil toetas.

Sipilä külastas Indiat koos 17 Soome ettevõtte esindajatega, kelle huviks oli ärisidemete loomine Indias. Üks neist oli Oulus baseeruv biotehnoloogia ettevõte Chempolis, mis saavutas visiidi tulemusel 110 miljoni euro suuruse lepingu rajada Indiasse biojäätmete rafineerimistehas.

Iltalehti andmetel omab Sipilä lastele kuuluv ettevõte Fortel Invest ligikaudu viis protsenti Chempolise aktsiatest. Lisaks on üks firma suuromanikke Sipilä endine lähedane äripartner Juha Hulkko.

Sipilä ise loobus Fortel Investi osalusest 2013. aastal, peale Soome Keskerakonna juhi valimiste võitmist eelmise aasta suvel.

Indias kohtus Sipilä ka peaminister Narendra Modiga ja rahandusminister Arun Jaitleyga.

Sipilä sõnul olid nad India peaministriga vestelnud üldisel tasemel Soome biotehnoloogiast ja Soome firmade ärisidemete edendamine on tema hinnangul iga ministri loomulik ülesanne.

Alles hiljuti puhkes skandaal Soome rahvusringhäälingus Yle, mis kirjutas Soome keskerakondlasest peaministri seostest riigi toetuse saanud kaevandusfirmaga Terraframe Oy.

Nimelt valis rahaliselt keerulises olukorras olev kaevandusettevõte Terraframe Oy, mis sai Soome valitsuselt 100 miljoni euro suuruse rahasüsti, oma lepinguliseks partneriks just Sipilä lähisugulastele kuuluva firma. Terasetootmise ettevõte Katera Steel teenis lepinguga 500 000 eurot.

Teema eskaleerus novembri lõpus, kui tuli ilmsiks, et Sipilä oli saatnud Yle peatoimetajale Atte Jääskeläinenile mitmeid emotsionaalseid e-kirju, kurtes, et juhtumi kajastamine rahvusringhäälingus pole tema hinnangul adekvaatne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles