USA kohtunik peatas osaliselt Trumpi sissesõidukeelu rakendamise (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

USA ringkonnakohtunik blokeeris laupäeval osa USA presidendi ajutisest immigratsioonikeelust, andes võimudele käsu peatada USA lennujaamades lõksus olevate põgenike ja teiste reisijate deporteerimine.

President Donald Trump allkirjastas reedel määruse, millega peatati 120 päevaks USA põgenike ümberpaigutamisprogramm ja kehtestati 90 päevaks seitsme moslemiriigi -- Iraagi, Iraani, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni -- elanikele ajutine reisikeeld Ühendriikidesse.

Ameerika Kodanikuõiguste Liit (ACLU) ja teised vabaühendused esitasid hagi seitsme inimese nimel, kes peeti keelu kehtimahakkamise järel kinni USA lennujaamades.

Kohtunik Ann Donnelly andis pärast hagi menetlusse võtmist korralduse peatada keelu rakendamine inimeste suhtes, kes saabusid kõnealusest seitsmest riigist USA-sse kehtiva viisa alusel või kellel on esitatud varjupaigataotlus. Korraldus kehtib üle riigi.

Trumpi määruse rakendumine tähendas, et teadmata arv välismaal sündinud USA elanikke, kes viibivad praegu välismaal, võivad sinna lõksu jääda vähemalt 90 päevaks, hoolimata sellest, et neil on USA-s viibimiseks kehtiv tähtajaline elamisluba või viisa.

Lisaks peetakse USA lennujaamades kinni välismaalasi, kel lubati enne määruse allkirjastamist istuda USA-sse teele asunud lennukitele ja kellele nüüd öeldakse, et nad pole teretulnud.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles