Uus skandaal: Trump lajatas keset kõnet Austraalia peaministriga toru hargile (46)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump Valges Majas telefonivestlust pidamas.
USA president Donald Trump Valges Majas telefonivestlust pidamas. Foto: Pete Marovich/SIPA/Pete Marovich/SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump pidi möödunud laupäeval pidama Austraalia peaministri Malcolm Turnbulliga umbes tunni aja pikkuse telefonikõne, kuid viskas toru juba 25 minuti pärast hargile.

Trump kasutas vestlust selleks, et oma valijameestekogu võidu üle kiidelda ja Turnbulli pagulaskokkulepete eest laita.

«See on kõige hullem tehing üldse,» marutses Trump, kui Turnbull püüdis talt kätte saada kinnitust, et USA peab oma lubadust ja võtab Austraalia vastuvõtukeskusest vastu 1250 pagulast.

Päev varem oli Trump allkirjastanud oma kurikuulsa määrusega, millele seitsmele moslemienamusega riigi kodanikele kehtestati Ühendriikidesse ajutine sissesõidukeeld.

Trump teatas, et poliitilises mõttes lüüakse ta maha, kui Austraalias olevad pagulased riiki pääsevad. Ühtlasi süüdistas ta Austraaliat kavas eksportida USAsse järgmised Bostoni pommimehed.

Eile öösel tuli Trump Twitteris teema juurde tagasi ja kirjutas: «Kas te usute seda? Obama administratsioon nõustus Austraaliast vastu võtma tuhandeid illegaalseid immigrante. Miks? Ma uurin seda lolli tehingut.»

USA ametnike kinnitusel pole Turnbulliga juhtunu erand, sest Trump on pidanud end samamoodi üles ka teiste oluliste telefonivestluste ajal. Küll muudab Trumpi käitumise veidi hämmastavamaks asjaolu, et USA ja Austraalia on väga tihedate sidemetega seotud ning jagavad omavahel luureandmeid, toetavad teineteist diplomaatiliselt ja on sõdinud koos näiteks Iraagis ja Afganistanis.

Kommentaarid (46)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles