Ametnik: Põhja-Korea liidri poolvend mõrvati Kuala Lumpuri lennujaamas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea eelmise juhi Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam Pekingi lennujaamas 2007. aastal.
Põhja-Korea eelmise juhi Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam Pekingi lennujaamas 2007. aastal. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvend mõrvati Kuala Lumpuri lennujaamas, teatas Malaisia kõrge ametnik teisipäeval.

Kim Jong-nam jõudis enne suremist teel haiglasse öelda, et teda rünnati keemilise spreiga, ütles anonüümsust palunud ametnik.

Kim Jong-nam piserdati spreiga üle esmaspäeval lennujaama ostukeskuses ning ta otsis abi infoletist, kurtes valu. Ta toimetati lennujaama arstipunkti ja suri teel haiglasse, ütles ametnik.

Piirkonna politseiülem Abdul Aziz Ali ütles, et Kim Jong-nam oli oodanud lendu Macausse.

Lõuna-Korea meedia teatel ründas Kim Jong-nami kaks naist. TV Chosuni andmetel olid naised ilmselt Põhja-Korea agendid. Neil õnnestus taksoga põgeneda ja Malaisia politsei otsib neid.

Kim Jong-nam langes Põhja-Koreas põlu alla pärast seda, kui ta püüdis 2001. aastal võltsitud passiga Jaapanisse sõita, väites, et soovib külastada Tokyo Disneylandi. Väidetavalt meeldisid talle hasartmängud ja ta elas viimastel aastatel Macaus, Singapuris ja Malaisias.

Kim Jong-namil ja Kim Jong-unil on ühine isa, kuid erinevad emad.

Kim Jong-namist oleks pidanud saama Põhja-Korea praegune liider, kuid 2001. aastal, pärast seda kui ta jäi vahele püüdes võltsitud dokumentidega sõita Jaapanisse Disneylandi, kaotas ta oma isa soosingu.

Pärast seda elas ta sisuliselt eksiilis, peamiselt Hiina Macaus.

Põhja-Koreas hakati täna tähistama riigi praeguse juhi Kim Jong-uni kadunud isa Kim Jong-ili sünnipäeva.

Perekonnafoto aastast 1981. Esireas istuvad 2011. aastal surnud Põhja-Korea eelmine liider Kim Jong-il (vasakul) koos poja Jong-nam'iga (paremal). FOTO: AFP/Scanpix
Perekonnafoto aastast 1981. Esireas istuvad 2011. aastal surnud Põhja-Korea eelmine liider Kim Jong-il (vasakul) koos poja Jong-nam'iga (paremal). FOTO: AFP/Scanpix Foto: HO/AFP
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles