Juncker: Euroopa ei tohi ameeriklaste nõudmistele alluda (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles, et Euroopa ei tohi alluda Ameerika Ühendriikide nõudmistele tõsta NATO jaoks sõjalisi kulutusi – seda enam, et maailmajagu kulutab julgeoleku nimel ka muul moel. 

President Donald Trump on korduvalt võtnud teemaks NATO liikmete kaitsekulutused ja Washingtoni kohustused oma liitlaste ees, kes nõutud kaheprotsendilist määra riigieelarvest ei täida. Hetkel tuleb ligi 70 protsenti ühenduse rahadest Ameerika Ühendriikidelt.

Sama rõhutas kolmapäeval ka värske kaitseminister James Mattis – kindlustamaks jätkuvat Washingtoni toetust peaksid liikmed oma kululubadustest kinni pidama.

«See on olnud ameeriklaste sõnum juba palju, palju aastaid,» lausus Juncker. «Seisan vastu sellele, et meid õnnestuks tolles suunas lükata,» kõneles ta Münchenis peetaval julgeolekukonverentsil.

Juncker lisas, et kui Saksamaa tõstaks kulutused 1,22 protsenti pealt kahe punkti juurde, siis poleks riigil näiteks enam eelarveülejääki. «Mulle ei meeldi, et meie Ameerika sõbrad kitsendavad julgeoleku tähendust ainult sõjaväe peale,» lausus komisjoni president. Moodsa aja poliitika ei saavat tema sõnul seisneda ainult kaitsekulude tõstmises.

«Kui vaadata, mida teeb Euroopa kaitsevallas – ning lisada sinna arengu- ja humanitaarabi, siis on võrdlus Ameerika Ühendriikidega teistsugune,» sõnas Juncker. «Eurooplased peavad oma kaitsekulutusi paremini korraldama ja raha efektiivsemalt kulutama,» lisas ta. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles