PERSOON: Abordi tuline pooldaja ja vastane Jane Roe

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25. aprill 1989: Norma McCorvey koos advokaat Gloria Allrediga USA ülemkohtu ees abordi eest võitlemas.
25. aprill 1989: Norma McCorvey koos advokaat Gloria Allrediga USA ülemkohtu ees abordi eest võitlemas. Foto: GREG GIBSON / AFP / Scanpix

Norma McCorvey võiduga lõppenud kohtulahend «Roe vs. Wade» on siiani USA abordipooldajate kõige püham sõnakombinatsioon. Laupäeval 69-aastaselt südamepuudulikkusse surnud McCorvey ise võitles viimased paarkümmend aastat abordi vastu.

Osaliselt tšerokee ja kreooli verd naine sündis Louisiana osariigis 22. septembril 1947 ning sai nimeks Norma Leah Nelson. Kui tüdruk oli kolmene, kolis pere Texasesse – osariiki, mille ta 18 aastat hiljem pseudonüümi Jane Roe all kohtusse andis.

Ta kasvas asotsiaalses keskkonnas: isa hülgas pere, kui Norma oli 13, ning edasi kasvatas teda ja venda vägivaldsest alkohoolikust ema. Seadusega sattus Norma esimest korda pahuksisse kümneaastaselt, olles bensiinijaama kassast raha varastanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles