ÜRO erisaadik: uus Süüria kõnelustevoor on määratud 23. märtsile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO erisaadik Süürias Staffan de Mistura.
ÜRO erisaadik Süürias Staffan de Mistura. Foto: SIPA/Scanpix

Süüria valitsus ja opositsioonirühmitused on kutsutud taasalustama rahukõnelusi Genfis 23. märtsil, ütles ÜRO erisaadik Staffan de Mistura kolmapäeval.

De Mistura tegi kuupäeva teatavaks pärast ÜRO Julgeolekunõukogu teavitamist eelmise kõnelustevooru tulemustest.

"Minu praegune kavatsus on tuua kutsutud tagasi Genfi viiendaks vooruks, seatud kuupäev on 23. märts," ütles de Mistura.

ÜRO erisaadiku sõnul keskendutakse uues voorus muu hulgas valitsemisele, põhiseaduslikule protsessile, valimistele ja terroritõrjele. Samuti võidakse arutada riigi ülesehitamist pärast kuus aastat kestnud relvakonflikti.

Euroopa Liit võõrustab 5. aprillil Brüsselis koos ÜRO-ga konverentsi Süüria konflikti-järgsest tulevikust.

USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley ütles pärast kohtumist ajakirjanikele, et Ühendriikide uus administratsioon toetab Süüria rahuprotsessi ning soovib kõneluste jätkumist Genfis.

Venemaa, Türgi ja Iraani esindajad aga kogunevad Kasahstani pealinna Astanasse, et valmistada ette Genfi kõnelusi.

Eelmised kõnelustevoorud ei ole suutnud lahendada küsimust Süüria presidendi Bashar al-Assadi tulevasest rollist.

Lääs süüdistab Süüria liidrit vägivallas, mis on alates 2011. aasta märtsist nõudnud vähemalt 310 000 inimese elu.

ÜRO erisaadik väljendas kolmapäeval ettevaatlikku optimismi, öeldes, et kuigi eelmises voorus ei tehtud "imesid", saavutati selles palju rohkem, kui seda osati ette kujutada.

"Keegi ei lahkunud. Kõik jäid. Nad olid keskendunud. Meil oli kava. Meil oli ajalimiit ja me saavutasime teatud üksmeele, isegi sisulist," lisas de Mistura.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles