USA diplomaat visati Uus-Meremaalt välja (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa lipp
Uus-Meremaa lipp Foto: Marty Melville/AFP/Scanpix

Ühendriikide atašee Uus-Meremaa pealinnas Wellingtonis oli sunnitud peale kaklusjuhtumit riigist lahkuma, sest teda polnud võimalik immuniteedi tõttu vangistada, vahendab Guardian.

Atašeel murti juhtumi käigus ninaluu ja ta sai sinise silma. Politsei teatel on tegemist tõsise kriminaaljuhtumiga ja Ühendriikide saatkonna töötaja oli sündmuskohalt lahkunud.

Meest kaitseb diplomaatiline puutumatus ja Uus-Meremaa palve see peatada, lükkas Ühendriikide valitsus tagasi. Uus-Meremaa välisministeeriumi teatel oli juhtum nii tõsine, et selle eest võinuks atašeed karistada enam kui aastase vangistusega.

Kuna immuniteeti peatada polnud võimalik, kästi mehel koheselt riigist lahkuda.

Uus-Meremaa meediakanali TVNZ teatel oli atašee näol tegemist Colin White’iga, es töötas Wellingtoni saatkonnas koos abikaasaga. TVNZ väitel oli White seotud Uus-Meremaa luureagentuuri GCSBga, Wellington teadet ei kinnitanud.

2014. aastal sunniti Malaisia Uus-Meremaal välja visatud diplomaati Muhammad Rizalman bin Ismaili riiki naasma, et tema üle kohut mõista. Diplomaati süüdistati naise ründamises ja tema ukse taha roojamises.

Kohus mõistis Ismaili üheksaks kuuks koduaresti, mille ta pidi ära kandma Uus-Meremaal.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles