EL-i liidrid allkirjastasid Euroopa tulevikukava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Paolo Gentiloni Rooma deklaratsiooni allkirjastamas.
Itaalia peaminister Paolo Gentiloni Rooma deklaratsiooni allkirjastamas. Foto: Tiziana Fabi/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu valitsusjuhid allkirjastasid täna Itaalia pealinnas Kapitooliumil asuvas palees Rooma deklaratsiooni ühenduse hetkeolukorrast ja tulevikust.

Deklaratsiooni allkirjastamine kõigi 27 liikmesmaa poolt ei olnud kindel eile pärastlõunani, kui Poola ja Kreeka tekstikavandi viimaks kooskõlastasid.

Ehkki deklaratsiooni õiguslikku staatust selle allkirjastanud liikmesriikide arv ei mõjuta, on tegemist tähtsa märgiga ühtsusest liidu jaoks ajal, mil Suurbritannia valmistub lahkuma.

Kümme aastat tagasi, kui EL tähistas 50 aasta möödumist Rooma lepingu sõlmimisest, jäi ühisdeklaratsioon erimeelsuste tõttu sõlmimata.

Deklaratsioonist saab EL-i jaoks 10-aastane teekaart ning sellele järgnevad lähikuudel valdkondlikud teemapaberid.

EL-i liidrid arendavad deklaratsiooniga edasi arutelu Euroopa tuleviku üle. Tulevikuarutelude üheks sisendiks on Euroopa Komisjoni hiljuti avaldatud valge raamat Euroopa tulevikust. Valges raamatus pakuti välja viis stsenaariumi selle kohta, milliseks võiks liit kujuneda aastaks 2025.

1957. aastal allkirjastasid kuus riiki Rooma lepingu, millega pandi alus Euroopa Majandusühendusele ja ühisturule.

Euroopa Majandusühendus (1993. aastast Euroopa Ühendus), oli rahvusvaheline organisatsioon, mis loodi 1957. aastal sõlmitud Rooma asutamislepingu põhjal 1958. aastast ning kestis 2009. aastani. See oli üks Euroopa Liidu eelkäijatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles