Mehhiklased protesteerisid narkovägivalla vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Mehhikos.
Meeleavaldus Mehhikos. Foto: SCANPIX

Enam kui 20 Mehhiko linnas toimusid narkovägivalla vastased protestimarsid.

Tuhanded inimesed ühinesid meeleavaldustega pealinnas Mexicos, skandeerides «lõpp verele», vahendab BBC.

Osa meeleavaldajaid nõudis narkovastasele sõjale alguse pannud president Felipe Calderoni tagasiastumist, väites, et tema strateegia algataski verevalamise.

Alates 2006. aastast on Mehhiko narkosõdades surma saanud umbes 35 000 mehhiklast. Meeleavaldustega samal ajal avastati vähemalt 59 surnukehaga massihaud Tamaulipase osariigis.

Meeleavaldused said alguse, kuna eelmisel nädalal tapeti ajakirjaniku ja poeedi Javier Sicilia poeg. Sicilia süüdistas Mehhiko poliitikuid ja ka narkojõuke vägivallas. Mehhiklased on vihased, et narkokartellide vastases sõjas sureb järjest enam tsiviilisikuid.

«Kodanikkond on kaotanud usalduse oma valitsuse, politsei ja armee vastu ning on hirmul ja valudes,» kirjutas Sicilia. Kurjategijaid nimetas Sicilia aga ebainimlikeks, deemonlikeks imbetsillideks. «Meil on kõrini teie vägivallast, teie au kadumisest, teie julmusest ja arulagedusest,» lisas ta.

Enne meeleavaldustega ühinemist kohtus Sicilia ka president Calderoniga. President avaldas Siciliale kaastunnet.

«See võib näida vastuoluline, kuid vägivalla õnnetu tase on märk sellest, et narkootikumidevastast võitlust saadab edu,» sõnas USA narkopolitsei (DEA) juht Michele Leonhart Cancunis toimunud konverentsil. «Kartellid on kui puuripandud loomad, kes üksteist ründavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles