Küpros müüb superrikastele ELi kodakondsust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinale maalitud Küprose lipp.
Seinale maalitud Küprose lipp. Foto: YIANNIS KOURTOGLOU/REUTERS/Scanpix

Sadade inimeste seas, kes nn kuldse viisa skeemidega endale ELi passid saanud, on miljardäridest Vene oligarhe ja Ukraini eliiti, vahendab Guardian. 

küprose valitsus on 2013. aastast superrikastele kodakondsuse müügi pealt teeninud enam kui neli miljardit eurot. ELi liikme küprose kodakondsus annab neile õiguse elada ja töötada kõikjal Euroopas. Investeeringu vastu anti läinud aastal välja umbes 400 passi.

Enne 2013. aastat andis Küpros sarnase skeemi alusel välja passe mõne ministri palvel.

Guardian leidis lekkinud nimekirjast sajad ülirikkad ja prominentsed ärimehed ning mõjukad poliitikud. Endine Vene parlamendi liige, Ukraina suurima kommertspanga asutajad ja hasartmängurist miljardär on vaid mõned, kes seal nimekirjas figureerivad.

Nimekiri heidab valgust vähe teada, kui väga tulusale ärile ja paneb küsimärgi alla taustauuringu kvaliteedi, mida Küpros enne kodakondsuse andmist läbi peaks viima.

2013. aastal jõustunud investeering kodakondsuse vastu süsteem näeb ette, et passi soovija peab ostma vähemalt kahe miljoni dollari eest kinnisvara või investeerima 2,5 miljonit eurot kohalikesse äridesse või riigi võlakirjadesse. Puudub igasugune keelenõude ja muu taoline klausel. Kodakondsuse saaja peab vaid kord iga seitsme aasta tagant Küprost külastama. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles