Vene välisministeerium: IS-ist saab al-Qaedaga sarnanev võrgustik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi märk Dier ez-Zuri piirkonnas Süürias.
Islamiriigi märk Dier ez-Zuri piirkonnas Süürias. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Äärmusrühmitusest Islamiriik (IS) on saamas al-Qaedaga sarnanev võrgustik, mis levib üle kogu maailma, ütles Vene välisministeeriumi uute ohtude ja väljakutsete osakonna juhataja Ilja Rogatšjov.

Tema sõnul on IS hakanud meenutama ülesehituselt üha enam al-Qaedat.

«Sellest on saamas horisontaalse kontrollisüsteemi ning piirkondlikul või alamal tasemel autonoomsete rakukestega organisatsioon,» ütles diplomaat usutluses Interfaxile.

«Rakukesed on üksteisest peaaegu sõltumatud ning neid liidab pigem ühine ideoloogia kui mingid füüsilised kommunikatsiooniliinid, rahavood või midagi muud sellist,» lisas ta. «Muidugi on rakukeste vahel sidemed, aga tervikuna on IS muutumas üha enam võrgustikuks, mis laieneb üle maailma.»

Rogatšjov lisas, et niinimetatud välisvõitlejad, kes lahkusid kodumaalt, et võidelda IS-i ridades Süürias või Iraagis, on hakanud kaotust kartes tagasi pöörduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles