Saakašvili palus Ukrainalt poliitilist asüüli (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia ekspresident ja Ukraina Odessa oblasti ekskuberner Mihheil Saakašvili.
Gruusia ekspresident ja Ukraina Odessa oblasti ekskuberner Mihheil Saakašvili. Foto: Arkhip Vereshchagin/TASS/Scanpix

Ukraina kodakondsusest ilma jäänud Gruusia ekspresident ja Ukraina Odessa oblasti ekskuberner Mihheil Saakašvili palus Ukrainalt asüüli, vahendab Unian. 

Saakašvili advokaadi Markjan Galabala kinnitusel taotles endine Gruusia president 11. septembril isiklikult Ukrainalt asüüli, sest tema hinnangul on vajab ta kaitset. Ukraina seaduse kohaselt oleksid Ukraina ametnikud pidanud sellele 24 tunni jooksul vastama, kuid seda ei tehtud. Seetõttu otsustasid nad Lvivi regiooni kohtusse kaebuse esitada, istungi aega pole aga paika pandud.

Saakašvililt võeti Ukraina kodakondsus juulis seoses valeandmete esitamisega kodakondsuse taotlemisel, sest ta vastas eitavalt küsimusele, kas ta on kriminaaluurimise all. Sel ajal oli Saakašvili suhtes algatatud kriminaaluurimine Gruusias. Määruse allkirjastas Ukraina president Petro Porošenko.

Gruusia võttis omakorda ekspresidendi kodakondsuse ära 2015. aasta detsembris, sest temast sai Ukraina kodanik. Gruusia seaduste järgi pole topeltkodakondsus lubatud.

Saakašvili soovis Ukrainasse naasta, et juulis tehtud otsus kohtus vaidlustada, aga Ukraina piirivalve sõnul on Saakašvili näol tegu kodakondsuseta isikuga, kellel puuduvad riiki sisenemiseks vajalikud dokumendid.

Saakašvili enda sõnul on tema kodakondsuse äravõtmine poliitiliselt motiveeritud ja vastuolus Ukraina ning rahvusvahelise õigusega. Kyiv Posti andmetel pole Ukraina võimud siiani poliitikule edastanud dokumente, mis selgitaks temalt kodakondsuse võtmise seaduslikku tausta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles