Iraak ja kurdid peavad kõnelusi pešmergade taandumise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pešmergad Põhja-Iraagis.
Pešmergad Põhja-Iraagis. Foto: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix

Iraagi ja kurdi komandörid pidasid täna kõnelusi kurdi võitlejate taandumise üle vaidlusalustelt aladelt pärast seda, kui lahingutes võtmetähtsusega piiripunkti üle kuulutati välja vaherahu, teatas peaministri büroo.

«Tehnilise komisjoni peamine ülesanne on anda võimalus föderaalväed ilma vägivallata piirile paigutada,» ütles peaminister Haider al-Abadi pressiesindaja Saad al-Hadithi. «Föderaalvägede ja (kurdi) pešmergavõitlejate komandörid kohtuvad, et see ümberpaigutamine saaks toimuda rahumeelsel ja humaansel viisil.»

Reede öösel andis Abadi korralduse 24-tunniseks vaherahuks olukorras, kus valitsusväed ja pešmergad pidasid teist päeva lahingut seoses Iraagi katsega hõivata Türgi piiril asuv elulise tähtsusega naftaekspordipunkt Fishkhabur.

Osapooled, mis mõlemad on saanud relvastuse ja väljaõppe USA-lt, andsid teineteise pihta raevukat suurtükituld. Tegemist oli viimase verise episoodiga kriisis, mille vallandas Kurdistani iseseisvusreferendum 25. septembril.

Hadithi sõnul oli laupäevaste kõneluste eesmärk naasta 2003. aasta sinise joone juurde, mis piirab autonoomse Kurdistani territooriumi kolme põhjapoolse kubernerkonna -- Arbili, Dahūki ja Sulaymānīyah'ga. Kurdi ametiisiku sõnul survestas neid läbirääkimistele USA-juhitav koalitsioon, mis on toetanud võitluses äärmusrühmituse Islamiriik džihadistidega nii kurde kui Iraagi vägesid.

Iraagi sõdur Kurdistani piiri ääres Iraagi lippu lehvitamas. 
Iraagi sõdur Kurdistani piiri ääres Iraagi lippu lehvitamas. Foto: MARWAN IBRAHIM/AFP

Oktoobri keskpaigast saadik on Iraagi väed tagasi vallutanud kogu naftarikka Kirkuki kubernerkonna, jättes kurdid ilma suurest osast naftatuludest ja andes ränga löögi nende iseseisvuslootustele.

Eile esitas Iraagi sõjavägi kurdidele ultimaatumi taanduda Fishkhaburi piirialalt, kus mõlemale poolele kuuluvad torujuhtmed üle piiri Türki suunduvad.

USA-juhitavast invasioonist saadik 2003. aastal ja eriti alates ISISe 2014. aasta pealetungist Põhja-Iraagis on kurdid võtnud oma kontrolli alla alasid, mida ka Bagdad enesele nõudleb. Kuid viimase kahe nädala jooksul on Iraagi väed tagasi vallutanud kõik vaidlusalused maad, suure osa sellest kurdide vastupanuta.

USA okupatsiooni ajal aastail 2003-2011 vastu võetud Iraagi põhiseadus lubab korraldada vaidlusalustel aladel rahvahääletust võimaliku inkorporeerimise üle Kurdistani autonoomsesse piirkonda.

Kuid Bagdad väidab, et põhiseadus annab riigi piiride üle kontrolli föderaalvägedele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles