SUPO hoiab silma peal natsiparteid moodustaval ühendusel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitsepolitsei peahoone Helsingis
Soome kaitsepolitsei peahoone Helsingis Foto: Wikimedia

Soome kaitsepolitsei (SUPO) hoiab silma peal natsiparteid moodustava ühenduse tegevusel, praegu midagi murettekitavat siiski pole.

SUPO kommunikatsioonijuht Liinu Lehto-Seljavaara rääkis YLE-le, et kaitsepolitsei on loodavast erakonnast teadlik ja sellel hoitakse silma peal.

«Jälgime ilminguid ja äärmusliikumisi, olgu nad siis poliitilised või religioossed. Rohkem huvitab meid see, et ei tekiks midagi, mis võiks ohustada Soome sisejulgeolekut,» selgitas Lehto-Seljavaara.

Soome Rahvussotsialistliku Töölispartei (Suomen kansallissosialistinen työväenpuolue ry) koduleheküljel on äkiline tekst. Partei 25-punktiline programm on tõlgitud otse Adolf Hitleri natsipartei programmist.

«Mingi ühenduse registreerimine või selle muutumine parteiks on liitumisvabadusega seotud teemad, sellele ei saa vastu seista ja see pole murettekitav. Politsei sekkub, kui asi läheb vastuollu seadustega. Ma ei oska praegu öelda, kas internetis olevate tekstidega on tegeletud või kas seal on midagi sellist, millega peaks tegelema,» rääkis kommunikatsioonijuht.

Natside tunnuseid kasutav partei plaanis kandideerida parlamenti eelmisel kuul aset leidnud valimistel. Nüüd on võetud plaani hoopis järgmised kohalikud valimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles