Serbia sõjaväeakadeemias õpetab endine sõjakriminaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Jugoslaavia sõjaväeülem Nebojsa Pavkovic ja kindral Vladimir Lazarevic.
Endine Jugoslaavia sõjaväeülem Nebojsa Pavkovic ja kindral Vladimir Lazarevic. Foto: DARKO VOJINOVIC/AP/Scanpix

Euroopa Liit hoiatas Serbiat, et endise sõjakurjategija Vladimir Lazarevici palkamine sõduritele väljaõpet andma ei ole vastavuses liidu põhimõtetega.

Erukindral Lazarevic mõisteti ÜRO sõjakuritegude tribunali otsusega 14 aastaks vangi 1998.-1999. aastal Kosovos Serbia vägede poolt toime pandud jõhkruste eest.

Mees vabastati 2015. aastal pärast kahe kolmandiku karistusaja kandmist.

Möödunud nädalal pidas ta sõjaväeakadeemias esimese loengu, mille pealkiri oli «NATO agressiooni vastu astunud Serbia sõdurite kangelaslikkus ja humanism».

Vladimir Lazarevic Haagi sõjatribunalis.
Vladimir Lazarevic Haagi sõjatribunalis. Foto: PETER DEJONG/AP

EL-i kõneisik Maja Kocijancic teatas eile avalduses, et liit ootab poliitilistelt liidritelt sõjaohvrite austamist ning siirast Lääne-Balkani ühendamispüüdu.

«Serbia ei saa kandidaatriigina neist põhimõtetest hälbida. Endise sõjakriminaali palkamine Serbia sõjaväeakadeemiasse käib täpselt nende põhimõtetele vastu,» teatas Kocijancic.

Kuigi ametlikult on Serbia EL-iga liitumise kursil, on mitmed selle tippametnikud arvanud, et parem oleks pöörduda tagasi 1990. aastate natsionalistliku poliitika juurde ning seda kajastab ka üha trotslikum suhtumine läänesse.

Lazarevic oli Kosovos Albaania separatistide mahasurumise ajal Serbia väeosa komandör. Konflikti käigus tapeti üle 10 000 inimese.

Veresaun peatati alles 1999. aastal NATO sekkumisega.

Serbia ei tunnista 2008. aastal välja kuulutatud Kosovo iseseisvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles