Islamiriik juhendab internetis, kuidas uskmatuid tappa

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sayfullo Saipov
Sayfullo Saipov Foto: ST. CHARLES COUNTY POLICE DEPART/AFP/SCANPIX

Kui teisipäeval New Yorgis aset leidnud terrorirünnak oli USA pinnal esimene, mille sooritamiseks kasutati autot, siis Euroopas on sõidukid saanud viimastel aastatel džihadistide meelisrelvaks.

Lisaks ilmselgelt kergele ligipääsetavusele võib oma osa selles olla ka internetis levival Islamiriigi propagandaväljaandel Rumiyah, milles julgustatakse äärmusrühmituse toetajaid rünnakuteks just autosid valima. Põhjus – selliseid rünnakuid on ülimalt keeruline ennetada.

The New York Timesis äärmusluse teemasid kajastav korrespondent Rukmini Callimachi tõi Twitteris üksikasjalikult välja, kuidas Usbekistani päritolu Sayfullo Saipov (pildil) näib olevat Rumiyah’ soovitusi hoolega järginud. Möödunud aastal ilmunud juhendis soovitas Islamiriigi väljaanne esmalt võimalikult palju ohvreid autoga lömastada ning väljuda autost alles siis, kui sellega edasi liikumine on muutunud füüsiliselt võimatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles