USA asub võitlusse Mehhiko narkosõdalastega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko on hädas narkokuritegevusega.
Mehhiko on hädas narkokuritegevusega. Foto: AP / Scanpix

USA riigisekretär Condoleezza Rice kinnitas, et Ühendriigid saadavad Mehhikole abiraha, et narkosõjas vaevlev riik saaks osta helikoptereid ja muud tehnikat, mida läheb vaja võitluses narkokuritegevusega.


Peagi ametist lahkuva Rice´i hinnangul on narkokuritegevus Mehhiko ja USA rahvusliku julgeoleku seisukohast väga oluline küsimus, vahendas Reuters. Kuigi pole teada abiraha täpset suurust ja aega, mil see üle kantakse, avaldas aseriigisekretär Thomas Shannon arvamust, et see toimub lähinädalate jooksul.

USA kongress kiitis juba juunis heaks 465 miljoni dollari eraldamise Mehhikole ja teistele Kesk-Ameerika riikidele, et riigid saaksid osta varustust tõhusamaks võitluseks võimsate narkokartellidega.

Hoolimata poliitikute ja julgeolekuametnike abinõudest kasvava vägivallaga võitlemiseks, pole need olnud edukad, sest sel aastal on Mehhiko narkokuritegevuses hukkunud üle 3700 inimese. Enamik kuritegusid jääb aga lahendamata politsei ja ametnike korrumpeerituse tõttu.

Ametliku statistika kohaselt on Mehhikos kadunud inimeste arv tõusnud kolme aasta jooksul 40 protsenti.

Mehhiko konservatiivne president Felipe Calderón, kes lubas oma valimiskampaanias otsustavat tänavakuritegevusega võidelda, on palunud Washingtonil saata võimalikult kiiresti abi, et vägivalda ohjata.

USAd on pahandanud aga Mehhiko riigipea otsus narkootikumide väikeses koguses omamine dekriminaliseerida ja lõpetada uimastisõltlaste kohtlemine kurjategijatena, et sel teel vähendada kuritegevust.

Calderón kinnitas, et kartellidevahelise arveteklaarimise tagajärjel lokkavat kuritegevust üritab ohjeldada 36 000 julgeolekutöötajat üle kogu riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles