Luik: Eesti kaalub sõjaliste instruktorite arvu tõstmist Afganistanis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jüri Luik.
Kaitseminister Jüri Luik. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti kaalub liitlaste palvel sõjaliste instruktorite arvu suurendamist Afganistanis, ütles kaitseminister Jüri Luik täna NATO kaitseministrite kohtumise kõrvalt.

«Ma isiklikult pean tõenäoliseks, et me mõnevõrra suurendame kohalolekut Afganistanis, aga mis numbritega ja mis viisil, seda kõike peab veel analüüsima,» ütles Luik Brüsselis NATO peakorteris.

«Eesti on Afganistanis tegelikult päris aktiivne. Meil on seal viis meest, kellest neli on nõunikud isetehtud miinide demineerimise asjus, mis on Afganistanis kahjuks endiselt väga suur teema,» märkis kaitseminister.

NATO on Luige sõnul Afganistanis aktiivselt tegev. «Praegu on olemas ka uus Afganistani-strateegia, kus rõhutatakse seda, et lisaks regionaalsele lahendusele, poliitilisele toetusele on vaja tugevdada ka Afganistani vägede sõjalist toetust NATO poolt. Üle tuhande mehe on miinimumnõudest endiselt puudu.»

Luik rõhutas, et NATO väed on Afganistanis toetus- ja väljaõppemissioonil ning lahingutegevuses ei osale. «Mõistagi on Afganistani-suguses keskkonnas risk alati olemas, kuid see pole nii kõrge kui kui nendel lahingüksustel, kui meie osalemine Afganistanis oli massiivne,» ütles ta.

Helikopteri lend Eesti baasi Vahidis.
Helikopteri lend Eesti baasi Vahidis. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

NATO lõpetas 2014. aastal Afganistanis lahingmissiooni ning alates 2015. aastast on riigis NATO juhitud toetus- ja nõustamismissioon Resolute Support. Praegu on Afganistanis üle 13 000 sõduri 39 NATO liikmes- ja partnerriigist.

USA on teatanud kavatsusest suurendada Afganistanis teenivate sõdurite arvu paari tuhande võrra, et suurendada Afganistani julgeolekujõudude väljaõppe kvaliteeti ja toetust.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles täna, et allianss suurendab vägede arvu Afganistanis 16 000-le, aga riiki saadetavate lisavägede täpse suuruse üle arutelud veel käivad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles