Sloveenia president Borut Pahor võitis teise ametiaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia president Borut Pahor.
Sloveenia president Borut Pahor. Foto: DARKO BANDIC/AP

Sloveenia riigipea Borut Pahor võitis pühapäeval peetud presidendivalimiste teises voorus oma vastaskandidaati Marjan Šarecit, tagades endale teise ametiaja.

Kui loetud oli peaaegu kõik hääled, oli Pahor kogunud 53 protsenti häältest ja Šarec 47 protsenti.

Pahor võitis suurelt ka 22. oktoobril korraldatud esimese vooru, kuid ei saanud otsevõiduks vajalikku rohkem kui 50 protsenti häältest.

54-aastane Pahor tänas valijaid ja lubas veelgi suurendada nende usku demokraatiasse. Ta õnnitles ka oma 47-aastast konkurenti Šarecit.

"Ma olen kõigi president," rõhutas ta.

Pahor on alles teine Sloveenia president alates riigi iseseisvumisest 1991. aastal, kes on võitnud ka teise ametiaja.

Šarec, kes enne 2010. aastal poliitikasse tulemist oli hästituntud koomik, tunnistas valimiskaotust ja õnnitles Pahorit.

Šarec märkis samas, et tema edu suhteliselt uue poliitikasse tulijana näitas, et sloveenlased soovivad muutust.

"Ma olen uhke, et mul on olnud võimalus kandideerida kõrgliiga vastu," ütles Šarec oma peakorteris Kamnikis. "Minu tulemus on hea. See räägib enda eest."

Analüütikud olid hoiatanud, et Šareci jõudmine presidendivalimiste teise vooru näitas sloveenlaste rahulolematust poliitikutega. Kriitikud süüdistasid Pahorit, et see tähtsatel teemadel vältis seisukohtade võtmist.

Valimisametnike sõnul osales pühapäeval presidendivalimiste teises voorus ainult 42 protsenti valijaskonnast. Uudisteagentuuri STA andmetel oli see madalaim näitaja alates 1991. aastast.

Sloveenia seisab silmitsi selliste oluliste teemadega nagu majandus, piirivaidlus Horvaatiaga ja Euroopa Liidu tulevik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles